Мистериозен обрив се появи при ученици в пловдивското училище „Черноризец Храбър“. За това сигнализираха родители на засегнати деца, които смятат, че състоянието се дължи на отравяне с некачествена храна в столовата.

Обривът се е появил при част от учащите в 3 клас. Няколко дни по-късно е бил констатиран и при други ученици от класовете в начален етап. Родители, които са се консултирали с лекари, получили разнопосочна информация относно какво е причинило зачервяванията.

„При разговори с други родители разбирам, че специалисти го отдават на алергична реакция с неустановен източник. Нашето дете е с такива червени петна по лицето и тялото от няколко дни, лекуваме го с противоалергичен препарат. Според нас това се дължи на храната в стола, тъй като за нея многократно сме установявали, че е некачествена“, споделя родител на третокласник пред "Трафик Нюз".

От училищното ръководство на „Черноризец Храбър“ увериха, че няма проблем с качеството на доставените храни, която ядат децата. Зам.-директор в отдел „Учебна дейност“ Станимира Димитриева, която е и председател на Комисията по храненето на училището, коментира, че редовно се правят проверки в столовата и до момента не е имало констатирани нарушения.

От Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив са извършили спешна проверка на място в столовата. Същата не е констатирала нарушения, сочи констативен протокол.

„Хранително отравяне категорично няма. Имаме в една паралелка от 3 клас няколко случая на деца, проявили обрив. Това е от седмица назад, в момента има само едно дете, което си е вкъщи. Джипитата казват, че това е или слънчева алергия, или алергия с неустановен произход. В стола за хранят 300 деца, ако имаше проблем с храната, вероятно щеше да е масов“, поясни директорът на училището Елена Кисьова.

„Част от родителите смятат, че става дума за заразно състояние, което се предава между учениците. Така били консултирани от лекари. Не можем да кажем с категоричност какво е причинило обривите, това трябва да го направи специалист, но имаме случаи в различни класове. Това обаче не е масово, при нас учат 1300 деца, а оплакалите са малко над между 10 и 20", допълва Кисьова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук