Една от фабриките край Карнобат на бизнесмена Миню Стайков ще възстанови работата си още тази вечер, а другите две утре, реши Районният съд в града. Предприятията бяха затворени в петък след акция на агенция "Митници" и работниците организираха протести с искане за възстановяване на производствения процес.

От агенция "Митници" тази сутрин поискаха обектите да останат затворени за още 60 дни, за да може да бъде направена пълна проверка на дейността им. От агенцията съобщиха и за нарушения, с които е ощетен държавният бюджет. По-рано днес Юлиан Мирков, зам.-директор на агенция „Митници“ заяви на нарочно свикан брифинг днес, че е „дадена е възможност гроздовата реколта да бъде приета в складовите помещения, за да не се стигне до унищожаване на готовата продукция“.

Според него също така никой не е казал, че служителите на комбината не могат да ходят на работа, единствено има категорична забрана да се извежда готова продукция.

Преди съдът да излезе с окончателно решение административния директор на фирмата инж. Йовко Йовков обяви, че ако срокът за спиране на производството бъде удължен, фирмата ще фалира, а тонове продукция ще станат негодни за преработка. 

Над 300 служители на затворените от агенция „Митници“ фабрики за алкохол се събраха и снощи за два часа на централния площад в Карнобат с искане да бъдат запазени работните им места. Близо 10 милиона лева са загубите за двата дни, в които производството е спряно, каза търговският директор Емил Пилев.

Протестът им продължи и днес. Работниците от затворените фабрики за спиртни напитки, собственост на задържания Миню Стайков, се събраха пред сградата на Районния съд в Карнобат, където очакваха съдът да реши дали ще бъде удължен срока, в който фабриките да останат запечатани.
По-рано днес протест на работниците имаше пред производствената база в село Церковски, а после за кратко протестиращи блокираха движението на колите на 3 пешеходни пътеки в Карнобат.