Направихме щаб, целите са няколко - взаимодействие с оперативния щаб, ръководител на който е проф. Мутафчийски, в следните насоки. Това заяви главният прокурор Иван Гешев.

"В ситуация на извънредно положение има няколко риска. Основните два са извършване на престъпления, които са по-специфични в такава ситуация. Престъпление по чл. 355, свързани с лицата, поставени под карантина, и престъпления, които можем да опишем като телефонни измами или мародерства", каза той. 

"Съвместно с МВР сме направили организация за своевременна реакция при всеки един случай, когато става въпрос за престъпление от този характер", заяви Гешев. 

Той каза, че започват масирани проверки за спекула с основните хранителни продукти и лекарства.

"Икономиката се възстановява, но не така стоят нещата с човешкия живот. Всички ние трябва да вземем необходимите мерки, за да запазим здравето на всички български граждани. Всички трябва да се ангажираме с това", смята Гешев.

"Мога да уверя българските граждани, че прокуратурата продължава да работи. Това, че сме в извънредно положение, не значи, че хората ще спрат да правят престъпления, но ние ще работим. Ще се борим да няма проблеми и ще гарантираме реда и спокойствието", каза той.

"Надявам се и мисля, че е време държавата в лицето на изпълнителната и законодателна власт да вземе всички мерки, които са в рамките на възможностите й. Така процедират всички страни и около нас", каза Гешев.

"Очакваме да намалим степента на риск за всички български граждани", допълни той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Видео: Нова телевизия