81 са случаите у нас с коронавирус. Три от тях са в Банско, потвърди на извънреден брифинг в Министерски съвет шефът на ВМА ген. Мутафчийски.

"Анализирайки предишните резултати от пациенти, идващи от ски курорти в Европа, в щаба се затвърди мнението, че в такива ски курорти, поради различни стечения на обстоятелствата, се превръщат в изключително застрашено място за разпространение на коронавирус инфекция. В резултат на това бе прекратен сезона", каза шефът на ВМА.

"В Банско има нарастване на заболяването. Решихме да бъдат възприети по-крути мерки по отношение на града. Поставяме Банско под блокада. Всички жители трябва да се завърнат в града до 20 часа на 18 март. Забранява се придвижването на коли и хора по улиците", каза ген. Мутафчийски.

Никой няма да има право да влиза и излиза, по улиците ще се допускат само хора, които отиват за храна, за лекарства, за бензин или до здравен център, банка или застрахователен офис.

Чуждестранните туристи могат да напуснат града в рамките на 24 часа. Мерките се въвеждат за срок от две седмици", посочи той. 

БЛИЦ припомня, че само преди пет часа главният прокурор Иван Гешев поиска градът да бъде поставен под карантина.

При нарушение на наредбите се предвижда до 5 години затвор и от 10 до 50 хил. лева глоба, допълни министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Той добави, че растат случаите на нарушаване на карантинните мероприятия. "Отнасяйте се сериозно към "разпоредените мерки", призова МВР шефът.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!