"Получих обаждане от фармацевти, които си изпълняват работата съвестно. Няма да квалифицирам другата час", това каза председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг във ВМА.

"Ръководството на Българския фармацевтичен съюз ме увери, че повече от фармацевтите изпълняват съвестно своя дълг към обществото. Те предложиха много добри идеи", каза шефът на ВМА.
 
"Първото им предложение е рецептурната книжка на хронично болните да се признава като рецепта към този момент.
 
Друго от предложенията им гласи да се изработи виртуална рецепта. Но се съмнявам, че възрастното поколение може да не се справи с това.
 
Трета точка е да може аптекарите да препоръчват при липса на даден продукт друг такъв.

Четвъртото нещо, което искат е да се говори с НЗОК да се отпуска лекарства на хронично болни само по рецептурни книжки", каза шефът на ВМА.

"Питаха справедливо дали техните аптеки в болничните аптеки ще получат по 1000 лева допълнителни пари като специалисти, които са на първа линия. Отговорът е, че не, няма", категорично заяви ген. Мутафчийски.

"Пациенти, които са с потвърден коронавирус у нас вече са 81. В Ловеч има един, Перник има два, иначе основно са съсредоточени в София.

Има и в Плевен, Габрово и има един под наблюдение в Лом.

От Благоевград се потвърдиха случаите. Там са два. Във Варна също има два случая" ,каза шефът на ВМА.

Той поясни, че един от новите случаи в столицата е в болница "Софиямед". Пред болницата има полиция, а самото лечебно заведение е под карантина. Състоянието на болния е стабилно.

"Има 14 нови случая от днес, но повечето са със средно тежко състояние, но в тежко състояние нямаме", категоричен бе той.

"Аз не мога да обявявам военни положение нищо, че съм военен. Не мога да коментирам предложението на главния прокурор", каза ген. Мутафчийски коментира предложението на обвинител номер едно на България Иван Гешев да бъде въведено военно положение.

Той поясни, че със сигурност може да обвърже три от новите случаи с този от Банско: "Един от заразените е хазяин на англичанина, друг работи на лифта, а едни е ски учител".

БЛИЦ припомня, че по-рано днес от думите на шефа на ВМА стана ясно, че огънят на епидемията още не се е разгорял с пълна сила.

В същото време заради COVID-19 въвеждат нова забрана след разговор на ген. Мутафчийски и Борисов тази сутрин.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!