Бити ли са полицаите пред "Кауфланд" на "Цариградско шосе" в Пловдив? Превишили ли са  правата си? Подозрителни ли са всички хора, които нервно се оглеждат докато вървят по улицата?

Длъжни ли са гражданите да предоставят за проверка личната си карта на цивилни полицаи със служебен автомобил без отличителни знаци? Тези и още много други въпроси изникнаха по време на вчерашното заседание с подсъдим Стефан Бойкинов, предаде Plovdiv24.bg.

Вървял си Бойкинов по тротоара на локалното платно на "Цариградско шосе" от страната на "Кауфланд" в посока от кръстовището с ул. "Ландос" към кръстовището с бул. "Освобождение". Оглеждал се наляво и надясно. Било около 19,00 часа.

Два часа по-рано започнала специализирана полицейска операция с цел превенция на кражбите. В района пристигнал необозначен служебен полицейски автомобил с двама цивилни полицаи. Служителите на реда забелязали мъжа, сторил им се странен и съмнителен и решили да го проверят.

Единият полицай слязъл и отишъл към Бойкинов отзад, наредил му да остане на място, легитимирал се със служебната си карта и най-учтиво го помолил да представи личната си карта. Гражданинът обаче отказал с думите "Вие не сте полицейски служител" и продължил да върви по пътя си.

Присъединил се вторият полицай и също поискал личната карта на гражданина, а той отвърнал: "Вие не сте полицай" и го избутал. Тогава служителят го предупредил, че ще бъде отведен в районното полицейско управление за установяване на самоличността, а Бойкинов рязко го избутал и тръгнал да си продължава пътя. 

Двамата полицаи понечили да му поставят белезници, той се дърпал и през цялото време крещял "Правят ми грабеж. Аз съм цивилно лице. Вие не сте полицаи" и се опитвал да се отскубне. Успял да докопа качулката на единия и започнал да я дърпа.

Тарапаната събрала тълпа зяпачи, някой се обадил на спешния телефон 112. Дошла патрулка от най-близкото VI РУ, но си тръгнала, защото разправията не ставала на тяхна територия, после дошъл екип от V РУ.  Междувременно цивилните служители успели да надвият гражданина и да закопчеят белезниците за мантинелата. 

Стефан Бойкинов е предаден на съд за причиняване на лека телесна повреда на двама полицаи. Прокурорът по делото иска условна присъда от 3 месеца с 3 години изпитателен срок. Адвокатът на подсъдимия обаче настоява да бъде напълно оправдан.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук