З0 задържани от ало мафията, конфискувани пари и злато, запор на палатите, построени с парите на измамените пенсионери. Това е финалът на разследването на полицията, продължило цели две години. Вчера при съвместна операция – българската и румънската полиция удариха едновременно адреси в двете държави, където работят и живеят ромите, превърнали се в истинска напаст през последните години. В ареста са както няколко мулета, така и тарторите, за които са работили цели ромски кланове.

Прогнозите на този етап не са оптимистични. И то не защото полицията и прокуратурата не са си свършили работата, а защото в закона има няколко пробойни, през които изтичат всички добри намерения, пише "Трафик".

Първата от тях е черният пазар на СИМ карти в България. През 2009 година влезе в сила разпоредбата, че СИМ карта за мобилния телефон, както и такава с предплатени минути, се купуват само при представяне на лични данни. Промяната беше предложена от бившия вътрешен министър Михаил Миков с цел да се подпомогне борбата на МВР срещу престъпността, тъй като след като не са анонимни, дават възможност за проследяване. Случайно или умишлено обаче бе пропуснато нещо много важно - именно въвеждането на лимит за купуването на карти. И така се стигна до парадокса в държавата да има хора, на чието име се водят 
по 3,5,10 хиляди карти. След това, през 2016 г., бе въведен лимит за притежание на максимум 10 преплатени СИМ карти на едно име. Оказа се, обаче, че престъпниците предвиливо са се запасили и в интернет сайтове за търговия свободно се подават активирани карти на всички оператори. Те имат от 100 до 200 предплатени минути и вървят между 5 и 10 лева. При закупени по-големи количества "търговците" - неграмотни и безимотни роми, дават отстъпка.

Втората пробойна са ниските присъди, които получават ало измамниците. През 2015 година Борислав Димитров - Бобито бе арестуван от пловдивската полиция, след като той и съучастниците му прибраха 600 000 лева от сейф в дома на майката на известен бизнесмен в Първомай. Той сключи споразумение с прокуратурата, получи 5-годишна присъда и четири години по-късно той е на свобода и отново мами баби. Друг е въпросът, че либералният режим в повечето затвори, позволява на голяма част от измамниците изобщо да не спират да работят.

Третият бъг в системата е липсата на истинска финансова репресия срещу престъпните кланове. Макар, че срещу тях се водят разследвания и имотите им са запорирани от Комисията за незаконно придобито имущество, на практика те продължават да обитават палататите си. Макар и никой от тях да не може да докаже произхода и една десета от парите, вложени в строителството, институции като НАП и местните общини някакси пропускат тези очевидни факти.

Сега, след мащабната полицейска операция със сигурност ще има затишие. Колко обаче ще продължи то, е въпрос на организация на клановете. Предишният опит показва, че след подобни удари на организацията са необходими между 2 и 3 месеца, за да се прегрупира и да започне отново с измамите. Разбира се, вероятно има и други желаещи да се включат в бизнеса, чиято печалба е няколко милиона годишно.

Така че, освен полицейски акции, са необходими и законодателни промени, които да не позволяват на измамниците да се възпроизвеждат. И макар, че шумните акции са добър предизборен ПР, то промените в дългосрочен план, имат далеч по-траен ефект.