Жандармерия и полиция влезе в ромския квартал „Изток“ в Кюстендил. Акцията е съвместна под надзора на Районната прокуратура и в нея участват служители на Главна дирекция „Фискален контрол“ , Областната дирекция по безопасност на храните, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, общински служители и други, уточнява в. Монитор.

“Целта на проверката е да се установи какъв е броят на обектите извършващи търговска дейност в квартал „Изток“, както и кои от тях работят извън правилата.

Това е в задълженията на всяка една от контролните институции, но с оглед да не ходят по отделно, се действа съвместно”, обяви говорителят на Районната прокуратура, Галина Димитрова.

Тя уточни още, че на този етап е твърде рано да бъдат предоставени конкретни резултати от проверката.

„При нас докладите от съответните институции трябва да бъдат представени до 15 януари. Например пожарната проверява в едно направление, Безопасност на храните в друго, а общинските имоти в трето“, коментира още прокурор Димитрова.

Акцията в ромския квартал в Кюстендил стартира в понеделник рано сутринта, като в нея взеха участие и около 40 служители на „Жандармерията“.

За никой не е тайна, че търговските обекти в гетото на Кюстендил действат извън закона. Не веднъж или два пъти в хранителни магазини са откривани цигари без бандерол. На сред улицата в центъра на гетото пък търговци предлагат различни видове меса с неясен произход. „Дано поне сега тези хора се стреснат, защото законите важат за всички. Скоро не бяха проверявани и си правеха каквото решат“, коментираха кюстендилци.

„И днес при нас имаше на пазара месо, мляко и каквото не се сетите. Само като чуха, че идва жандармерия всичко се разбяга, знаем, че бая са установените нарушители“, коментираха ромски общественици.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!