От няколко дни гъбари от Сандански обикалят горите на Банско и Разлог „на лов” за гъба смръчкула. Според тях там на ден група от 2-3-ма души може да си изкара печалба от над 1000 лева. Или на ден един човек може да върже поне 300 лв. надница. Берат по 4-5 часа, въпреки че теренът не е много труден, за да се уморяват от дългите преходи.

Тази събота групата от Сандански се събра в заведение в центъра на Банско малко след 9.00 ч. и след разбор потегли към гората. В компанията бяха царицата на гъбите в Сандански Румяна Литарова, Василка Димитрова и Красимира Петрова, водач им беше местният гъбар Тодор Николов. В гората срещнаха няколко гъбари със смръчкула. Всеки от тях бе набрал поне по 7-8 килограма. Излезли рано, още в 7.00 ч., докъм 10.30 вече бяха напълнили торбите, съобщава struma.bg. 

Велизар Пиронков от гоцеделчевското село Краище сподели, че бере гъби, за да си докара някой лев към бюджета. Той е строител.

„През седмицата, в дните, когато не съм на строителния обект и когато има гъби, излизам в гората и бера. Вчера, петък, брах с приятели. Вчерашният ден бе по-успешен. Успяхме да наберем заедно 30 килограма. Предадохме ги на Мицура. Той ги купува на едро. Цената предишната седмица бе 40 лева, а сега падна на 22 лева. Но предавам, без да ги разделям на първо, второ и трето качество. Днес, събота, успяхме да наберем около 15 килограма.

Важно е, че сме в планината и дишаме чист въздух. Какво по-хубаво да виждаш снега в Пирин планина, сякаш е на метри от теб. В неделя го дават да вали дъжд, не знам дали ще излезем да берем. Но времето ще покаже. Изкарват се добри пари от гъбарство, стига човек да знае мястото им”, разказа Велизар.

Той допълни, че в неделния пазарен ден на Банско излиза и продава пресни гъби. А през зимата, когато работи на частен паркинг в Банско, отново излиза на пазара, тогава продава консервирани гъби. „Там цената е по-висока”, заявява Велизар, който сподели и рецептата си за мариновани гъби – сол, оцет, лимонена киселина, кромид лук, преварява и затваря в буркани.

„Освен това може да се приготви запържена с масло с магданоз, същото така и свинско месо и други ястия. След това се изварява отново в буркани за 20 минути. Това е рецептата не само за смръчкула, а за всяка една гъба. Гъбарите да не се отчайват, за всеки в гората има гъби”, заяви Велизар. 

„Обичам да бера гъби, независимо от кой вид са. В момента смръчкулата в Банско излезе и почти всеки ден местните гъбари излизат и берат. Повечето от тях предпочитат да продават гъбата, по-малко я консервират. Има си гъбари, които с това се прехранват. Изкупната цена тази година за килограм смръчкула стартира от 60 лева. Това беше преди десетина дни, вече падна на 22 лева. На пазара може да се намери на цена от 30 лева на дребно. Ако така се задържи времето да е дъждовно, очаква се  цената на гъбата да падне до 15 лева на килограм за първо качество, ако продължи да вали”, прогнозира Румяна Литарова.

„Гъбата е ценна и с много качества. Защо да я предавам, след като мога да си я мариновам или да я изсуша, или да я замразя”, заяви водачът на групата Тодор Николов.

„През последните дни много гъбари излязоха в гората над Банско. Това е причина за падане на цената им. Но гората дава на всички, стига да знаем как да опазим гъбите”, сподели Димитър Ангелов, също гъбар от Банско, и допълни, че преди години много гъбари от Гоце Делчев са идвали да берат гъби в Банско. Но са ги отказали, защото те берат групово по 20 човека и не оставят нищо за местните.

„Спомням си, един път сме в гората и пред нас група от Гоце Делчев с касетки. Питаме ми какво правят толкова много хора. А те ми казват – ами тук сме, за да берем и да продаваме. Понатупахме главатаря на група и оттогава ги няма в нашите гори. Да си берат в Гоце Делчев, ние не ходим масово да берем по техните гори. Разбирам да дойдеш и да си набереш два-три килограма, ама да береш на групи, е това няма да го позволим”, каза Димитър.

Гъбата смръчкула може да бъде намерена между храсти, по места, където има много трева, в градини, където се отглеждат овощни дръвчета. Периодът на растежа е от края на месец март до края на месец май. Заради своите несравними кулинарни качества и заради това, че се намира доста трудно, този вид гъба е една от най-скъпите както в България, така и в чужбина. Гъбата е с изключително несравними вкусови качества, а това я прави една от най-желаните съставки в много луксозни и изискани ястия и деликатеси. До края на месец май се очаква да излезе и манатарката, която е втората скъпа гъба, цената й достига до 200 лева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук