Фондация Glas организира специална киновечер в Пловдив, посветена на темата за разкриването и силата да бъдеш себе си. В рамките на събитието ще бъде представен документалният филм "Да се разкриеш“ (2018) на френския режисьор Дени Паро. Лентата е сбор от автентични видеозаписи, подбрани от интернет, на тийнейджъри и деца, които за първи път споделят с родителите си за своята сексуална ориентация и/или полова идентичност, съобщава plovdiv24.bg

Филмът беше представен за първи път на голям екран в София в рамките на съвместната инициатива "Кино и пол“ на Фондация Glas и София Филм Фест 2019 през март. Кино творбата участва в редица международни фестивали и е отличена със специална награда на Международния филмов фестивал във Варшава, Полша. 

"Филмът изпраща едно изключително важно послание за разбиране и приемане, което искаме да пренесем и извън София, за да отворим диалог както с местната ЛГБТИ публика, така и с всички граждани на Пловдив, който винаги се е гордеел със своя дух на откритост и мирно съжителство между различни етноси и малцинства. Посланието обаче придобива още по-голяма значимост на фона на тревожното нарастване на езика на омраза и заплахите за физическо насилие срещу ЛГБТИ общността, които през последните няколко месеца започнаха да придобиват истерични размери и да опетняват доброто име на града“, коментира Симеон Василев, председател на Фондация Glas.  

Преди прожекцията Фондация Glas в партньорство с Британския съвет ще представи за първи път у нас и 5 късометражни филма от Великобритания на ЛГБТИ тематика. Кратките кино произведения са част от програмата на ЛГБТИ кинофестивала BFI Flare, който се организира всяка година в Лондон от Британския филмов институт.  

Някои от подбраните филми са били включени и в глобалната кампания за ЛГБТИ+ филми #FiveFilms4Freedom, която се организира съвместно от Британския съвет и Британския филмов институт с подкрепата на ООН. В края на март Фондация Glas стана партньор на инициативата на Британския съвет в България.  

Специален гост на прожекцията в Пловдив ще бъде Ребека Уолтън, регионален директор за ЕС на Британския съвет, която ще открие вечерта и ще представи късометражните филми в селекцията.  

Събитието ще се състои днес, 16 април, от 19:00 ч., в кино "Лъки“, а след него ще се проведе разговор между представители на Фондация Glas и зрителите относно темите, засегнати във филмите.