Читател на Plovdiv24.bg попита какво ще стане, когато се изчерпат буквените кодове за досегашната регистрация на автомобилите в Пловдив. Какви букви биха заменили сегашните "РВ“ в номерата.

"Сериите на регистрационните номера за автомобили в област Пловдив вероятно ще се изчерпат до края на следващата година, заради нарастващия темп на новорегистрирани МПС в областта, което ще доведе до нова "милиционерска главоблъсканица" с нуждата от измислянето на нов код за гр. Пловдив, който да замени сега съществуващия РВ (вероятно бъдещият би бил "РМ" по примера на столицата София, които през 2014 г. замениха втората буква от своя втори изчерпан код СА със следващата подред буква - "СВ").

За да се избегне толкова скорошната нужда от промяна на областният код на Пловдив, от Областната дирекция на Пътна полиция в града под тепетата трябва да последват примера на своите колеги професионалисти в КАТ - София, които през март тази година взеха решение на местно ниво, с което разшириха обхвата на възможните буквени комбинации с добавянето на буквата Е като втори възможен символ в сериите на автомобилите, регистрирани в Столицата.

Моля Ви, да се вземе същото решение като това в гр. София от ръководните органи в структурата на КАТ - Пловдив, касаещо регистрацията на МПС, което да даде още време на сегашното буквено означение на града ни и да разреши за поне няколко години напред предстоящия проблем с изчерпването на възможните комбинации, като се добавят цели нови 9 възможни серии с втора буква Е по примера на столицата София", посочва той.

Отговор по въпроса е получен от ОДМВР и лично към началника на сектор "Пътна полиция“ главен инспектор Йордан Милушев. Той увери, че няма да се получи никакво затруднение при изчерпването на досегашните кодове. Процесът се следи непрекъснато и ще бъдат определени други букви за код на регистрационните номера, без каквито и да е сътресения.

Ето цялото писмо на началника на КАТ:

"Във връзка с постъпили запитвания от ваши читатели ви уведомявам следното:

Съгласно чл.24, ал.1 от наредба № I-45 от 24 март 2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, регистрационният номер се състои от буквен код за регистрация – една, или комбинация от две букви, пореден номер - четири цифрена комбинация на числата от 0 до 9 и серия - една или комбинация от две букви.

Съгласно ал. 2 буквеният код за регистрация и използваните серии се определят от Главна дирекция "Национална полиция“.

Уверявам ви, че процесът по издаване на регистрационни табели се следи ежедневно и своевременно, преди изчерпване на въведената в момента комбинациите от букви за серии на кода за регистрация за област Пловдив - "РВ“, от ГДНП ще бъдат определени други букви за буквения код на регистрационните номера, така че да няма нарушение в нормалния ритъм на процеса по издаване на регистрационни табели в сектор "Пътна полиция“ при ОДМВР - Пловдив.“

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук