Окръжният съд в Бургас призна за невинен касоразбивача Злати Илиев, по прякор Крадеца по случая с откраднатото злато за 250 бона от заложна къща "Штедрия" в Айтос през 2018 година. Неговият авер Пенчо Манов, известен с прозвището Тариката обаче ще лежи зад решетките 5 години заради обира и други престъпления в особено големи размери, съобщава Флагман.бг.

Двамата 42-годишни представители на тежкия криминален контингент бяха с повдигнати 4 обвинения за различни кражби в особено големи размери. През 2019 година стана ясно, че двамата са задържани, тъй като са оставили ДНК следи на местопрестъпленията.

Интересното е, че Крадеца получи присъда от 2 години и 8 месеца за престъпления, извършени в периода от 03.03.2017 г. до 21.03.2018 г., в Бургас и в Айтос, като стойността на кражбите е 27 452 лева. От съда посочват, че двамата са действали в комбина, но Тариката е оправдан по случая за кражба от служебни помещения на „Деметра Ритеил“ ООД в Бургас и за сумата от 106 066,85 лева. За това престъпление виновен се явява само Злати. 

Малко по-късно през 2018 година Злати и Пенчо продължи с обирите, като за времето от 18.01.2018 г. до 01.06.2018 г., в  Бургас и в Айтос двамата обирджии задигнали повече от 400 хил. лв.

Не е ясно какви са мотивите на окръжните съдии да признаят за виновен само единия криминоген именно за най-големия обир в Айтос, за които беше почти на 100 % установено, че има категорични доказателства, че те са извършители. 

Злати Илиев и Пенчо Манов действали изключително внимателно по време на набезите си. Буквално са достойни за герои от сериала "Местопрестъплението". Те са разбивали стените на помещенията със специални устройства, успявали са безпроблемно да заглушат СОТ системите и след като ги елиминират, престъпвали към рязането на касите. Винаги са имали предварително обследване и проучване на обектите. Проучвали са маршрути и са правили удари в точно определено време.

Окръжен съд – Бургас осъди Злати Илиев да заплати на “Интерснак България” ЕООД, гр. София сумата 5384,23 лева за имуществени вреди.

Съдът осъди Злати и Пенчо да заплатят по равно на „Спиди“ АД, сумата 5322,14 лева  имуществени вреди.

Окръжен съд – Бургас осъди Злати и Пенчо да заплатят по равно на „Петров ЕВГ“ ЕООД сумата 15 480,12 лева имуществени вреди.

По думите на наблюдаващия прокурор методът на проникване на извършените кражби с висока имуществена стойност е един и същ – отваряне на каси, с преодоляване на заключващите им механизми; елиминиране сигнал на охранителни техники и разбиване на стени. Защитниците на двамата подсъдими настояват за оправдателна присъда за Пенчо и Злати. 

Според тях обвинението не е доказано по убедителен начин и фактическата обстановка приета от държавното обвинение не отговаря на действителната. Адвокатите заявиха още, че доказателствата по делото са косвени и не могат да изградят абсолютна теза за авторството на четирите деяния. Подсъдимите също поискаха от съда да бъдат оправдани, уточняват от пресцентъра на Окръжния съд.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране в петнадесет дневен срок пред въззивна инстанция.

Окръжен съд – Бургас потвърди и взетите спрямо Злати И. и Пенчо М. мерки за неотклонение „Задържане под стража“.

Припомняме още, че през лятото Пенчо Тариката замеси името си и в друг инцидент. Манов бе един от нападнатите от Георги Карчев-Карчо, Петър Попчев-Попчето, Димитър Колев и Петър Ганев-Белото в известна плажна дискотека в Бургас.