Катюша превръща великденските яйца в произведения на изкуството само с кука и конец, ето как
Не по-малко атрактивни са и ажурните. Те са с прорези в различни форми, оформящи изящна дантела от иначе крехката черупка. Друг вид са драсканите – всъщност те са гравирани. Не липсва и характерният за велинградските яйца фин рисунък с бои. Всяко от тях е неповторимо и съчетало на малката си площ по две-три и повече техники. Едно от изделията е като матрьошка – в ажурна черупка от гъше яйце е монтирано по-малко, от пъдпъдък. Най-екзотичните пък са от щраус и ему.
За цялата тази красота Катюша ползва кухи черупки, за да не се развалят и да се ползват за декорация. Помага си с восък и машинки за рисуване и за гравиране. Сама си е изработила свой стил, макар той да включва и вече познатите техники на велинградски майсторки. В най-добрия случай изработването на едно яйце отнема няколко часа. Инвестираното в други, по-сложни, време достига до 5-6 дни. Цените им са от 5 до 60 лева.
Източник: Trafficnews.bg.
Последвайте ни
0 Коментара: