Кърджалиец постигна забележителни финансови резултати от търговия в интернет, като за 5 години реализира печалба в размер на 490 937 лева и 51 стотинки, съобщава 24rodopi.com.

Н. М. се снабдявал със стоки предимно от Турция, които предлагал в интернет. Използвайки услугите на куриерска фирма търговецът изпращал на различни адреси и клиенти в страната стоки, които били харесани в сайта му и поръчани. Чрез същият куриер получавал паричните суми с наложен платеж, в резултат на което реализирал доказаните печалби за почти половин милион лева.

Това става ясно от съдопроизводствените дейности спрямо Н. М.

След периода на неочаквано добри печалби, търговецът попаднал в полезрението на данъчните власти и било установено, че от регистрацията си като Едноличен търговец до „срещата със закона“ Н. М. не е водел текущо счетоводно отчитане, съгласно Закона за счетоводството и счетоводните стандарти и не е регистрирал електронен касов апарат с фискална памет.

Последвала ревизия за установяване на публичните задължения на търговеца. От ревизионния акт става ясно, че по отношение на Н. М. било установено наличието на непогасени и изискуеми публичноправни задължения, за които той не предприел никакви действия за погасяването им.

В деня на издаването на ревизионния акт успешният търговец се оказва само с един актив – стар автомобил „Опел Астра“ на стойност 1 800 лева. Той вече не извършвал търговска дейност, не притежавал недвижимо и движимо имущество, нямал открити банкови сметки в търговски банки, особени залози, дялове или акции в дружества, не получавал доходи от трудова дейност, поради което бил в състояние на неплатежоспособност.

По закон е трябвало в 30-дневен срок да заяви пред Окръжен съд в Кърджали, че е изпаднал в неплатежоспособност, но не го направил, заради което спрямо него продължават съдопроизводствените действия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук