Интернет платформата „Тиймс“ се превърна в лобно място за ученичка в една от езиковите гимназии в Бургас. Докато тече онлайн час по физика съучениците забелязват, че в малкото прозорче на момичето, наместо лицето ѝ, се виждат два вдигнати крака, пише "Флагман".


Момче от класа съобразява да увеличи екрана на девойката и записва част от това, което се появява на него. Още същия ден видеото е раздадено през социалните мрежи на целия клас. Но бързо напуска пределите му и обхваща и останалите паралелки в училището.

Записът е правен с мобилен телефон и продължава само 9 секунди. Вижда се част от лицето на преподавателката по физика, но камерата е насочена основно към по-интересната част от урока – прозореца на ученичката.


Той е запълнен основно от двата вдигнати крака. От време на време се появява главата на тийнейджър, видимо сериозно улисан в сексуални задачи. Записът е озвучен с гласа на учителката, която, с типично бургаско меко изговаряне, преподава как инфрачервените лъчи се използват за различни цели.

В последните три дни това видео вече се бе превърнало във вирусно за целия Бургас и постепенно напускаше пределите му. Учениците си го предават със задължителното уточняване на имената на главната героиня, името на езиковото школо, в което учи, също и класа ѝ.

Проверка на „Флагман“ установи, че ръководството на въпросната гимназия е наясно със случката. Преценило е, че тя може да урони престижа на учебното заведение, поради което е взело решение да мълчи за нея толкова дълго, колкото е възможно. Вътрешно разследване е стигнало до заключение, че ученичката била забравила да изключи камерата си, когато - почти едновременно - започнали и учебните, и сексуалните занятия.

В момента момичето е спряло да посещава часовете, а майка ѝ е обяснила в гимназията, че дъщеря ѝ повече няма да се появява там и планират да се преместят в София.

Случаят бе използван от бургаски родители, които в различни интернет групи го обсъждаха с морализаторско размахване на пръст. Най-общо в коментарите се твърди, че днешните ученици са сексуално разюздани, безотговорни и нехайни в сравнение с предишните поколения, които са пример за морални устои.


Публикуваният в сп. „Архивен преглед“ протокол от 1902 година, в който се описва как 14-годишната ученичка Теодора Габе прави забежки в парка с по-голямо от нея момче, за което е сериозно наказана.

Ученическото лекомислие обаче не е от вчера. Дори не и от онзи ден. В първия си брой за 2019 г. списание „Архивен преглед“ публикува разследване на Гергана Георгиева, служителка в Държавен архив Варна, посветено на ученическите години на Дора Габе.

Като възпитаничка на Варненската девическа гимназия „Мария Луиза“ през 1902 година бъдещата световноизвестна поетеса е в центъра на вниманието на специална комисия от учители, създадена да обсъди нейното „разюздано поведение“. 


Младата Дора Габе

Наместо да спазва приличие, малката Теодора (както е пълното ѝ име) се криела в градската градина с по-възрастен батко на име Г. Бакалов. Какво точно са вършили двамата не е описано в приложения протокол, но е посочено, че за деянието ѝ нейното поведение се намалява от „похвално“ на „укорно“. 

През февруари миналата година пък шуменският журналист Красимир Крумов разпространи документ от 21 април 1937 г. Това е протокол от заседание на Учителския съвет в местната прогимназия „Панайот Волов“. В него са описани „геройствата“ на девойка и двама нейни съученици от 3-г клас (днешен 11-и) в школото, които, наместо с уроци, се заели да правят групов секс.

Текстът гласи дословно следното: „Ученичката се отделя от класа си, увлича учениците със себе си и полово се сношава с тях… Учениците Иван и Кирил не се подчинили на училищните нареждания, пили коняк и извършили полово сношение с горепоменатата ученичка.“

Наказанията са според тогавашните повели на времето, предполагащи, че при разврат жените са по-виновни. Девойката е изключена дисциплинарно от училището, като ѝ се забранява да учи в което и да е друго школо в Царството. Момчетата също са изключени, но с право да продължат обучението си в друга гимназия.


Деянието на бургаската ученичка изглежда дори скромно и прилично на фона на описания доста подробно в този протокол отпреди 84 години ученически разврат в Шумен. 

Крумов обясни, че нарочно е заличил имената на провинената, защото през февруари миналата година установил, че на 98 години тя е жива и здрава. Нейните внуци и правнуци едва ли подозират за подвизите на баба си, но най-вероятно са чували и те от нея, че младото поколение сега е много разюздано.