Ще има циганско лято около Димитровден. Това увери климатологът Георги Рачев, цитиран от Дарик. Той очаква топла зима с по-малко снеговалежи.

"Петък беше най-топлия ден през октомври, а съботата и неделята ще се състезават за най-студен ден през месеца. Рязък дисонанс, защото такава е синоптичната обстановка в Югоизточна Европа", заяви той.
 
"Всяка година има такова ранно есенно захлаждане, което дори понякога се наблюдава и през септември месец. Без сняг в равнинните райони, но със сняг в планините", отбеляза Рачев.

Той успокои, че идва и затопляне на времето.
 
"Още в четвъртък ще има температури около 20 градуса. Още от днес, а във вторник и по-силно, започва западен пренос и повишаване на температурите и този сняг ще остане като спомен", каза климатологът.

"Ще има ли циганско лято през октомври обаче е още рано да се прогнозира", призна Георги Рачев. 

"Малко след Димитровден би трябвало да бъде типичното октомврийско време. Но дългосрочните прогнози към момента показват застудяване точно след 26 октомври", заяви той.

Какво ще е времето по дни и часове вече може да видите в най-новата рубрика на БЛИЦ, в която ще ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.