„Волфганг“ той е малко по-старият циклон, „Ксавие“ е циклонът, чийто тил премина през Германия и предизвика инциденти, при които загинаха двама души. Няма да има такъв силен вятър, като в Германия у нас. Тук ще бъде значително по-слаб, но ще се усеща. Това заяви климатологът Георги Рачев в ефира на БНТ.

„Днес и вчера ще бъдат двата най-топли дни за целия октомври. Едновременно утре и в неделя да ни очакват двата най-студени дни. Утре около обед ще започне заоблачаване“, уточни той.
 

Предстои един много сериозен валежен процес. За 24-48 часа валежите ще достигнат високи стойности. В Западна България трябва да започнат около 6 часа вечерта. Нищо чудно да се появят жълти кодове за валежи и дори оранжеви. Повсеместните валежи ще са утре“, каза още специалистът.

„Слана може да очакваме в понеделник или вторник. Над България ще се установи високо атмосферно налягане“, посочи още той.

„Още в неделя спира валежът, изяснява се и ще стане студено. От вторник започва бавно повишаване на температурите. Гарантирам, че ще достигнат 20 и ще надхвърлят 20 градуса. Студът ще е 3 дни“, категоричен е доц. Рачев.


 

Той прогнозира и сняг.

„Ще вали и сняг. Голямата заигравка е докъде ще достигне той. В планините ще има твърда снежна покривка. И тези, които пътуват вечер по Петрохан, не е лошо да сложат едни вериги, за всеки случай“, съветва той.