Осми ден бургаското семейство Пеневи от кв. Черно море живее без ток след тежката буря, ударила региона миналата събота.

Причината 80-годишният Пеньо и съпругата му Кортеза – и двамата животновъди, да са без електрозахранване не е само авария заради урагана, но и... крайни еколози от различни НПО-та, които настояват, че не може на теренът, на който живеят сем. Пеневи, да се влиза с тежки машини.

Иронията е, че от неправителствените организации настояват, че така ще се наруши здравето на всички животни, обитаващи този терен, а в същото време обричат животните на семейството пенсионери на смърт.

„Разбираемо е да има аварии след буря, съпричастни сме и виждаме, че една по една те се отстраняват. Но не може осем дена да нямаме ток заради прищявки на някакви организации! Животните ми какво да ги правя? Как да се отоплявам? Как да живея като цяло?“, казва през сълзи 80-годишният Пеньо Пенев пред Флагман.

Касае се за къща, намираща се в края на бургаския кв. Черно море. До нея се стига след като се премине моста на пътя към бившето ЦПК „Вая“. Малко по-далеч се намира и електрическият стълб, който е повреден, но според еколозите той е на терен, който е по „Натура 2000“ и тежка техника, каквато е необходима за отстраняването на аварията, там не може да ходи. А самото място пък по думите на Пеньо Пенев – е превърнато в развъдник за чакали.

„Колко време още ще сме без ток заради прищявките на някого? Ние не сме ли хора? Не заслужаваме ли и ние да живеем?“, пита също разплакана от безпомощност и съпругата на Пеньо – Кортеза. Реално ситуацията за възрастното семейство животновъди е критична и е въпрос на дни, ако не и часове, проблемът с липсата на ток да бъде отстранен. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук