Изненадващо силната и необичайна за сезона буря в Бургаско се оказа причина морето буквално да се прибере навътре с 5-6 метра и да разкрие дъното на плажове и пристанища в Созопол и Царево, пише Флагман.бг.

Кадрите, които от вчера спорадично се появяват в публичното пространство, са шокиращи и необяснени до момента, тъй като подобен феномен местните хора не са виждали досега.

Подчертаваме, че не се касае за просто отлив, а за истинско отдръпване на морето от брега в минутите преди и след бурята, довела до кризисни ситуации в Бургас и Поморие. На места се вижда как лодки, които допреди секунди да плавали по повърхността на водата, се оказват забити в каменистото и пясъчно дъно. Спадът е значителен – на места с до 1 метър.

Но на какво се дължи този феномен? Реално към момента има две „биещи се“ хипотези, но впоследствие метеоролозите ще решат коя е по-правилна, след като се направи по-задълбочен анализ на самата буря.

По данни на MeteoBalkans това явление се нарича „сейша“ или стояща вълна. То се случва заради спадането на атмосферното налягане. Сейшите са свободни колебания на водата в затворени или полузатворени басейни като морета, езера или язовири, които стават по инерция след прекратяване на въздействието на външните сили – в случая атмосферното налягане. От организацията обясняват, че тъкмо заради ниското атмосферно налягане, което е довела бурята, водата на определени места е спаднала драстично.

Втората хипотеза за явлението казва, че то се дължи на т.нар. „отрицателно вълнение“. Тя е в разрез с първото предложение, защото според нея, когато атмосферното налягане се повиши, нивото на водата спада рязко. По данни на Jstor.org сериозните бури предизвикват драматични разлики в атмосферното налягане.

Колкото по-близо е до брега бурята, толкова по-голям ефект има на спад на водата, а когато се отдръпне и навлезе в открито море, нивата се връщат, както са били преди това. Допълващ фактор към този феномен са и силните ветрове. Така ако посоката им е от морето към сушата, нивата на водата по време на буря се покачват, а когато е обратна – се снишават. 

 


Снимката е от пристанището в Созопол. Автор: Gramofona.com

Припомняме, че ураганът, връхлетял вчера Бургаско, дойде от югозапад, след което се „завъртя“ и премина на североизток в открито море. Интересно е, че кадрите, показващи именно местата, където водата се е отдръпнала с 5-6 метра навътре, са заснети на места по Южното Черноморие, които са с югозападно и североизточно изложение.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук