България засили с жандармерия контрола по границата с Турция заради струпване на имигранти в района на Одрин. За това, че вътрешният министър е отишъл на място, съобщи първо БЛИЦ

Към момента няма опити за преминаване на нашата граница. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, предаде Нова тв. „Ситуацията на територията на Турция е тревожна. Има засилено движение на мигранти посока Гърция и България. Към момента на нашата граница няма опити за преминаване.


Проблемът засега е на гръцката граница. Колегите там се опитват да не допускат незаконно преминаване. Това е проблем, който винаги може да се разрасне. По отношение на миграцията не трябва да се търси политически ефект”, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Маринов добави, че на границата с Турция са съсредоточени достатъчно сили, а при нужда, могат да се включат и допълнителни сили от армията. Младен Маринов увери, че поддържа непрекъсната връзка с министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

От МВР уточниха, че засиленото полицейско присъствие ще остане на границата с Турция докато е необходимо.

Заради засиления граничен контрол има струпване на автомобили на ГКПП "Капитан Андреево".

Засега българските гранични власти уверяват, че няма засилен натиск към българската граница. 

По-рано през деня българският премиер предупреди, че има реална опасност за страната ни от задаващата се нова бежанска вълна.

Жандармерията е изпратена по границите, а армията също е готова да се включи в опазването на територията ни с 1000 души.

Като цяло задържаните за незаконно преминаване на границата са по-малко, опитите са единични, но имаме разчети и следим внимателно обстановката. Имаме готовност да реагираме при засилен натиск, заяви главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, цитиран от Труд бг.

Директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков съобщи, че през изтеклото денонощие е имало опит за преминаване на границата извън зоната на ГКПП, но е предотвратен навреме. Взимаме мерки и засилихме контрола включително и на влизащите автобуси, за да предотвратим и малкото опити за незаконно преминаване, които евентуално биха били предприети посредством МПС, заяви Кичиков.

В отговор на журналистически въпрос министър Маринов изрази позиция, че заплахата, свързана с коронавруса е сериозна, но е излишно нагнетяването на напрежение и всяването на паника, които предизвикват негативни реакции сред обществото, презапасяване със стоки и храни. Не трябва да се подценява ситуацията, но не трябва да допускаме паниката да предизвика повече щети отколкото самия вирус. На етапа са предприети необходимите мерки, щабът всеки ден сутрин и вечер съобщава актуална и обективна информация. Към момента няма констатиран случай.