Турските власти до този момент спираха бежанците, сега обаче има промяна в поведението им. Това коментира анализаторът проф. Владимир Чуков.

В ефира на Нова тв. той отбеляза, че става въпрос за много силен натиск върху Европейския съюз, чиято позиция за Идлиб е определяна от турците като незадоволителна.

„За съжаление, там ситуацията е наистина ужасна. Бях потресен от един сириец, който е напуснал своя дом, който сменя бъбрека си за палатка. Има директен сблъсък“, отбеляза проф. Чуков.

„Ако тръгнат десетки хиляди бежанци към българската граница, каквато и сила да стоварим, няма как да ги удържим. Турция много добре прави баланс какви са взаимоотношенията със съседните държави“, добави още той.

В анализа си проф. Чуков отбеляза, че по-скоро Гърция ще е „боксовата круша“, като именно оттам може да дойде бежанската вълна към Европа. По думите му Турция внимава и за засилване влиянието на патриотичните формации у нас. Според него е ясно, че ако Турция насочи мигрантите към България, на следващите парламентарни избори, групата на патриорите ще бъдат сериозна.

Дипломатът Димитър Гърдев заяви, че Ердоган се опитва да изтъргува сделка. Той смята, че България не може да разчита просто на добрите си отношения с Турция.

„България може да разчита единствено на Европейския съюз“, категоричен е той. И добави, че контактите ще са по линията на Фронтекс и по дипломатически канали.

Димитър Гърдев напомни, че САЩ отказва да се намеси в кризата с Идлиб. Заради това може да се смята, че и НАТО ще откаже военна сила на сирийска територия. Гърдев каза още, че не може да се задейства и чл. 5 от договора за Алианса. Това е едно от исканията на Турция заради загиването на десетки неини военни в Идлиб. Чл. 5 касае дава възможност за въоръжена намеса от страна на НАТО в случаи, когато има нападение срещу страна от съюза.

Както Novini.bg вече съобщи НАТО свика спешна среща по искане на Турция. Ситуацията в сирийската провинция Идлиб остава тежка, очаква се и хуманитарна криза. ЕС призова Русия също да прекрати военните си действия в региона. В същото време жандармерия бе разположена по българо-турската граница заради очакването прииждане на мигранти.