Има превишаване на полицейски правомощия и употреба на физическа сила над 17-годишното момче в Сандански. Това съобщи на пресконференция директорът на Областната дирекция на МВР в Благоевград старши комисар Николай Хаджиев, пише Dir.bg.

За случая, станал на 23 ноември в Сандански, алармираха от БСП на брифинг в парламента. Тогава Антон Кутев обясни, че четирима младежи на възраст между 13 и 17 години влизат в конфликт с мъж, който се оказал цивилен полицай, който не е на работа. След около пет минути пристигат три полицейски коли и пребиват доста здраво едното от децата, разказа Кутев.

Старши комисар Хаджиев обясни, че на въпросната дата полицаят е забелязал по централните улици в Сандански четирима младежи, които нарушават обществения ред. Оказва се, че те са спортисти от националния отбор по джудо, които са били там на тренировъчен лагер. При проверката се доказва, че някои от тях са с криминални регистрации за престъпление против собствеността и ползване и разпространение на наркотични вещества. Един от четиримата проявил агресивно поведение и е бил задържан. Веднага след инцидента той е подал жалба.

Директорът на МВР-Благоевград е разпоредил проверка по случая.

"В хода на тази проверка е установено, че има превишаване на полицейски правомощия и употреба на физическа сила, за което ще бъде образувано дисциплинарно производство, за да може служителите, които са превишили своите правомощия и неправомерно са употребили физическа сила, да носят дисциплинарна отговорност", отбеляза комисар Хаджиев.