Частично бедствено положение е обявено на територията на община Асеновград заради последиците от поройния дъжд. Това съобщи инж. Петър Бояджиев, зам.-кмет, предава "Фокус".

Със заповед на кмета на Асеновград бедственото положение е обявено в 17.00 часа на 4 юни и ще продължи до 11 юни. „Ситуацията вече е овладяна, описват се щетите“, каза инж. Бояджиев.

Най-големи са пораженията по улица „Конушка“, която в момента е затворена за движение на автомобили. По думите на зам.-кмета улицата е за основен ремонт, тъй като е отнесена пътната настилка. Подобно е положението и по улица „Рожен“. Има много поражения и в село Тополово, както и в кварталите Долни Воден и Горни Воден, където също са нарушени асфалтови покрития по много улици.

„Провокирано е ново движение на свлачището на пътя Лясково – Яврово – Добралък, подали сме сигнала отново към Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, тъй като този път води към Националния паметник на културата Асенова крепост“, каза още Петър Бояджиев.

Той поясни, че този път пораженията не са в такива големи размери и в момента свлачището е под 24-часово наблюдение. В момента зоната е обезопасена с предупредителна лента и нови чували с пясък, които да отвеждат водата от свлечения участък. Остава забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 3 тона по този път. Това крие неудобства за туристите, които трябва да ходят малко пеша, но в случая става въпрос за сигурността им. Има и компрометирани подпорни стени по река река Тополовска.

„Към днешна дата нещата не търпят развитие, ситуацията се нормализира, а щетите се описват от специална комисия“, добави инж. Петър Бояджиев.