Моята версия е, че изхвърлените на брега мъртви малки делфинчета са починали при раждането си. Някои дори бяха с пъпна връв. Случва се всяка година, но просто това лято морето е необичайно бурно и затова ги изхвърля на брега. Това заяви Красимир Вангелов, рибар от Несебър след проведената в Бургас в понеделник кръгла маса на тема "Смъртността на делфините и влиянието на риболова върху популацията им“.
Тя бе организирана от Сдружение Черноморски изгрев, Национална асоциация „Българско Черноморие“ и предприятия БГ ФИШ. На имаше представители от местната екоинспекция, Гранична полиция, ИАРА и др. организации, както и рибари.

„Хората са по-важни от всичко останало”, каза многозначително един от риболовците.

След форума бе прочетена декларация, която ще бъде изпратена до премиера Бойко Борисов, уточнява „Труд”. 

„Морският риболов не е причина за намаляване популацията на делфините и за тяхната завишена смъртност. Категорично се противопоставяме за вменяване вина на рибарите за това. Настояваме да се огласи влиянието на военните кораби, вредата от подводните взривовове и радиовълните върху здравето, живота и ориентацията на делфините. Как влияят върху живота на делфините съвременните техники за проучване на добив на нефт газ и др. Настояване за аргументирани и научни становища и категорично се противопоставяме за определяне на зони за забрана за риболова...

Настояваме да се преустанови финансирането на всички екоорганизации с пари от бюджета и да се преустановят обществените поръчки по определяне картиране на зоните и преброяване на видовете в Черно море...Ние не живеем от социални помощи, от подаяния от бюджета или от субсидии от държавата. Ние осигуряваме пари за да плащат държавните заплати на тези, които постоянно подвеждат обществото какви врагове сме рибарите на природата, на делфините, на морето, на пристанищата, напоследък и на държавата.

Категорично против сме всички забрани, рестрикции и ограничения, пък били те и от някои екологични организации, които получават пари от държавата и слагат прът в колелата на сектора" се казва в декларацията.
Четири са причините са смъртта на делфините, според проучвания на НПО "Черноморска изследователска програма Ной". Това са сонарите от военните учения, промяната на мястото на съществуване /"муткурите" са прогонени от по- големите, вид "афала"/. Другите две причини са нарушението на рибните ресурси и замърсяване на морето, причинено от речните корита и нарастване броя на медузите. Конкретно за последния случай вина имат военните сонари или това, че "афалите" са подгонили "муткура" и го изяждат”, каза Аспарух Карастоянов, председател на НПО- то.