Летовници стигат до конфликти, за да запазят чадъри и шезлонги. Плажовете на юг са препълнени. Наблюдава се и обратна тенденция в жалбите - ако досега туристите се оплакваха от липса на свободни зона, високи такси и "скъпа сянка", сега тенденцията е "искаме повече чадъри".

Внимание, не тръгвайте на почивка към Южното Черноморие! Ето защо

"Някъде в 8 часа започва работното ми време, обикновено идвам тук сутринта и половината плаж вече е зает, почти навсякъде има сложени хавлии, обясняваме се, че не може да си оставиш хавлията, да отидеш да си вършиш работата, пък после пак да се върнеш и да си легнеш", казва пред bTV Димитър Калинов, който е спасител на плаж "Крайморие".

Хавлиите по шезлонгите са само част от хитрините на туристите, разказва той.

Сеир: Бой за чадъри и шезлонги на плажа в Приморско

В "Крайморие" цените на плажните принадлежности са по 5 лева, а свободни места почти няма.

"Налага се сутрин да се идва по-рано, за да могат да се запазят шезлонги и чадъри, защото... Не знам защо се получава, но в сравнение с предишните години, тази година е фул", обяснява летовникът Георги Божилов.

На бургаския плаж заради пандемията обявиха нулеви цени, заради което обаче чадърите и шезлонгите не стигат. А туристите искат те отново да бъдат платени.

"Чадърите са доста, шезлонгите също са доста, единственият проблем е, че хората са много повече. Не пътуват толкова много, голяма част остават в България. В общи линии плажовете се пълнят много, всеки търси сянка, удобство на плажа", казва концесионерът на плаж "Бургас - север" Симеон Цветков.

Тази СНИМКА от плажа на Слънчев бряг взриви мрежата

Според изпълнителния директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова в момента наблюдаваме един кратък времеви прозорец на една нормализация на начина, по който пътуваме, почиваме и бизнесът работи.

"Имаме добра ситуация от гледна точка на бизнеса спрямо миналата година, която беше с близо 80% спад във всички измерения на туристическата индустрия, но ние все още продължаваме да бъдем с висока степен на тревога, че това е само за кратко", заяви тя.

Клип от Приморско с тази красавица взриви мрежата ВИДЕО

Карастоянова добави, че най-големите струпвания, които виждаме в момента, са в откритите пространства на свободните зони, където отговорността е лична.

Според нея всички противоепидемични мерки се спазват във всички хотели, ресторанти и в платените зони по всички плажове вече повече от година.

Тя коментира и ситуацията с "резервирането" на шезлонги и чадъри "на първа линия".

"Няма нищо необичайно в този модел на запазване на шезлонги, няма как да спреш турист, който е станал по-рано, за да си запази място, ние не бихме могли да контролираме този свободен избор", добави Карастоянова.