Нови питбули се отглеждат в двора на складовете на улица „Георги Бенев 7” в Пловдив, съобщава TrafficNews.bg. Преди година оттам бяха иззети над 50 кучета от породата, за които се предполага, че са използвани за боеве в специална арена, изградена в един от складовете.

По двора се виждат над 10 възрастни кучета, както и палета по на няколко месеца.  Не е ясно дали кучетата са законно притежавани и регистрирани в район „Северен”.  Със сигурност нито едно от животните не е иззетите животни преди година, съобщиха пред TrafficNews.bg от Прокуратурата. Оттам обясниха, че е имало няколко искания от страна на собствениците да си върнат животните, но те ще бъдат разглеждани на предстоящи съдебни заседания.

Припомняме, че в момента се гледа делото срещу бившия полицай Иван Иванов и сина  му Константин, които са обвинени в отглеждане и трениране на питбули за бой.

По делото е установено, че за периода от началото на 2012 г. до 29 октомври 2016 г. в гр. Пловдив – в парцел с двор и производствена сграда, двамата обвиняеми отглеждали и тренирали 50 кучета от породата „Питбул“ за боеве, като животните били на различна възраст и с различен пол.

Събраните доказателства сочат, че двамата обвиняеми са отглеждали и тренирали животните, като с оглед специфичното им предназначение, а именно участието им в боеве със себеподобни,  са ги  подлагали на специален хранителен режим. Този режим бил различен за всяко едно куче с оглед неговата възраст, както и това дали му предстои участие в бой или вече е участвал в такъв. Освен тези специално разработени и прилагани хранителни програми, за отглеждането на кучетата били използвани и специфични тренировъчни схеми за подготовката за участие в боеве. Животните били третирани с медикаменти,  с препарати за увеличаване на мускулната маса и сила, като например „метан“, „тестостерон“ и „декадурабулин“, и с други лекарства.

Кучетата били отглеждани на територията на  Пловдив, като в производствена сграда била открита конструкция, изградена от метални елементи и дъски под формата на квадрат с височина на стените около 90 см. Дъното на това ограждение било покрито с текстилна материя, зацапана с червени оцветявания. На място били установени два дървени клина, които по принцип служат за разчленяване на челюстите на животните. По тях е била открита кръв.  Монтирана е била осветителна система, включваща прожектор на висока стойка, насочен към заграждението.

По делото са били разпитани свидетели, назначени и изготвени няколко експертизи, като една от тях е комплексна ветеринарно-медицинска с участието на ветеринарен лекар и специалист етолог.  Последният при изготвянето на експертизата е изследвал поведенческия модел на иззетите питбули. Установено е било, че силният страх, който са показали, както и тяхната агресивност, сочат за една определена целенасоченост при обучението им, а именно за бой със себеподобни. В тази насока са и изводите, направени относно използваните хранителни програми, както и прилаганите медикаменти.   От момента на изземването на кучетата по съответния законен ред същите се настанени в ОП „Зооветеринарен комплекс“-гр. Пловдив.