Близо 50 души и три спасителни кучета издирваха изчезналите под връх Ботев баща и син Атанас и Адриан Пенчеви.

До 17 ч. Вчера обаче от двамата нямаше и следа.

„Все още не сме загубили надежда, че са живи, че са намерили подслон в някой от заслоните, че просто няма обхват и затова все още не са намерени“, това каза вуйчото на 17-годишния Адриан Петър Гичев, цитиран от „Телеграф“.

Мъжът се завърнал преди 3 дни от Испания и веднага се включил в операцията за издирване на изчезналите си роднини. Шефът на ПСС Емил Нешев поясни, че в местността има няколко заслона - „Бункера“, а под него още един, който и в момента е заключен. „Тоест, не са там“.

Времето в района вчера беше изключително студено с температура минус 13 градуса и вятърът е със скорост 11 км/ч. Кметът на Калофер Румен Стоянов съобщи, че в разговор по телефона премиерът Бойко Борисов е заявил, че при необходимост държавата ще окаже допълнителна помощ. Имало готовност да се включат служители от 61-ва стрямска механизирана бригада.

Според шефа на ПСС Емил Нешев обаче условията са много тежки, а преспите над метър и половина.

„Нито е за ски, нито е за снегоходки, Много е труден теренът и трябва да отидат само много добре подготвени хора“, обясни той.

42-годишният Атанас и 17-годишният Адриан са потеглили за връх Ботев във вторник, оставили са автомобила в района на местността Паниците, след което са поели пеша към крайната цел.


Извънредно в БЛИЦ! Откриха следа от изчезналите под връх Ботев баща и син, но...

Обявени са за издирване на 6 февруари, когато майката Ваня Гичева е позвънила на телефон 112 със съобщение, че няма връзка с близките си. За последно тя се чула с тях към 16ч на 5 февруари, разговаряла е съвсем за кратко със сина си, от него разбира, че са им се изтощили батериите на мобилните телефони.

Двамата са престояли няколко часа в заслона при връх Ботев, откъдето са тръгнали да слизат към подножието на планината към 8:30 часа заранта. Заедно с тях са били още двама младежи от Стара Загора. Според хижаря Георги Стойков Атанас и Адриан не са били облечени и екипирани достатъчно добре за сезона.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!