Кораб от Венеция тази вечер ще пристигне на едно от частните пристанища в Бургас. Информацията за акостиращият плавателен съд с италиански екипаж изплаши мнозина, които подадоха сигнал, пише Флагман.бг.

Заради това Общинският кризисен щаб бе попитан какви мерки ще се предприемат, за да не се допусне внасянето на заразата в Бургас.

„Не се случва за пръв път. При всички случаи се спазват безапелационно всички предпазни мерки.

Те са алгоритмични и не се променят – първо на борда се качва инспектор от Граничен контрол, облечен с защитна маска и ръкавици. След това корабът посещават и другите служби.

Всичко това се извършва по протокол и на борда не се качва никой, преди да е станало ясно дали няма болен човек”, коментира д-р Георги Паздеров – директорът на РЗИ-Бургас.

Той уточни още, че когато става въпрос за кораби, пристигащи на пристанището в Бургас в условията на карантина, е много важно да се отчете откъде и кога са тръгнали плавателните съдове преди да пристигнат у нас.

Както вече е повече от ясно, коронавирусът има 14-дневен инкубационен период.

„Ако например корабът е прекарал повече от 14 дни на море, то опасността от това на него да има заразен с коронавируса член на екипажа е драстично по-малка”, каза още д-р Паздеров.

Той категорично заяви, че процедурата с кораби, пристигащи в Бургас, ограничава екипажите им от това да слизат на брега.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!