1.       Ако маските вършат работа, защо 2 метра разстояние?
2.       Ако разстоянието от 2 метра върши работа, тогава защо маска?
3.       Ако и двете вършат работа, тогава защо карантина?
4.       Ако и трите вършат работа, тогава защо ваксина?
5.       Ако ваксината е безопасна, тогава защо производителят няма да носи отговорност?
… робство или смърт чакаш?


Листовки с този текст се пръкнаха в пощенските кутии на пловдивчани. Кой ги разпространява, засега не е ясно, пише glas.bg

Но е категорично ясно, че хартийките с 5-те екзистенциални въпроса в тях предизвикаха немалко тревоги, учудване, ярост, възхита... и каквото още се сетите у пловдивчани. Конкретното чувство зависи, разбира се, от човека, който е получил въпросната листовка. От това като как възприема коронавируса - като "таквоз животно няма!" или "всички ще ни умори тази пандемия!"; "лъжат ни!" или "спазваме всички мерки"; "ваксините са убийци" или "кога най-после ще започне масовото ваксиниране?"... И т.н, и т.н.

Както много пъти вече сме имали повод да кажем - коронавирусът ни раздели. Дотолкова, че една подобна листовка - с очевидно недотам логични въпроси, успя да предизвика мощни спорове в социалните мрежи... Ето част от "изригванията" на пловдивчани:

"Ако имате колан, защо има еърбег? Ако имате еърбег, защо има колан? Ако и двете са сигурни защо има спирачки? Ако и трите са достатъчни, защо има ограничения за скоростта? Ако колите са безопасни, защо производителите не носят отговорност при катастрофи? Носете маски, защото пазите другите. Просто е. Не е за прости хора."
"защото борбата с вирусите е неравна...
защото съм по-свободна с маска, отколкото на болничното легло...
защото с двата метра отстояние, за първи път личното ми пространство е защитено....
защото ваксината макар и твърде млада, е щит за тялото...
и трите заедно, защото руска рулетка с човешкия живот не бива....
защо да спазваме правилата, защото живеем в общество.... ако искаш да ползваш облагите му, трябва да спазваш правила... иначе балкани много...там може да няма правила, но пак няма да си свободен... ще бъдеш пленник на пустошта...
и понеже живота като най-висша ценност изисква да сме отговорни... ето за това!"

"Още един много важен въпрос: Ако ваксината работеше, защо трябва да продължим да носим маски и да спазваме социална дистанция? Другият много важен въпрос е щом ваксината работи, защо Ананиев се разболя?"

"Не знам колко съм преиграл, но аз си се събирам в групи в разни заведения и въпреки че ме глобиха 5-6 пъти с по 300 лв. за неносене на маска, няма да платя и лев, понеже глобите ми падат в съда, а ти ми обяснявай, че съм преиграл!"
"Опит за събуждане на стадото, за жалост то не заспа, а вече умря! Евала на хората, но каузата е загубена, насраните филмари надделяха пред трезвомислещите."

"Браво на организиралите се! Добре е получателите да се замислят."
***
Ами... замислихме се. Не само за ковида и производните му, но и за човешката глупост, разпространяваща се по-бързо от британския щам...