На 78-годишна възраст почина бившият вицепремиер и министър на индустрията в правителството на Георги Атанасов 
Минчо Йовчев


Един от мъдрите ръководители в България, в областите Стара Загора и Хасково и в община Казанлък -  така го помнят много българи.

„Беше умен, точен, защитник на моралните принципи в държавното управление и изключително скромен човек, въпреки постовете, които заемаше“, казват социалисти, с които е работил.

По думите им той никога не е проявявал гордост, нито е променял за миг човешкото си отношение към хората. Той беше зам.- председател на Министерски съвет, министър на индустрията, първи партиен лидер в областите Стара Загора и Хасково и в община Казанлък.

„Напусна ни един достоен социалист, антифашист, дълбоко етичен, добродушен, честен и забележителен човек, до последния си дъх останал верен на идеите ни. Навсякъде, където Минчо Йовчев изпълняваше своите партийни и обществени задачи  се отнасяше към всичко и всички отговорно и принципно“, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в съболезнователно писмо до близките.

„Не само социалистите, а и много българи, го помним с неговата диалогичност, мащабност,  дипломатичност, толерантност, предприемчивост за развитието на нашия регион, на инфраструктурата, на В и К, на промишлеността.

Неговите решения са в основата на регионалните нововъведения и на българския подем“, написа до семейството му председателят на Областния съвет на БСП Румяна Динева. Съболезнования изразиха и народните представители.

Общинският съвет на БСП-Стара Загора, Областният и Общинският съвет на БАС - Стара Загора добавят в съболезнованията, че „развитието на икономиката на областния град и отстояването на комунистическите и социалистическите идеи са същността на неговата работа.

Убеден антифашист, Минчо Йовчев ратуваше за опазване на историческата истина за антифашистката съпротива в България и социалистическото съзидание на Родината“.

Казанлъшките социалисти, за които той е ненадминат авторитет, написаха в некролог, че няма да забравят „отговорния стопански и партиен деятел, който ни научи, че смисълът на достойния живот е да се грижиш с любов за благото на хората! Почивай в мир!“.

Минчо Йовчев ще остане в паметта на мнозина с убедителните си уроците за просперираща България. Отиде си много уважавана личност.

Поклонението ще бъде в тесен роднински кръг в неделя, на 6.12.2020г., от 12:15  в залата на Казанлъшките гробища.