Корал посреща туристи с потресаваща гледка и ужасна воня. Нерегламентирано сметище изникна и в Арапя, предава bTV. 

„Преди седмица ги забелязах тези отпадъци на общинския път за Корал. Боклуци се изхвърлят и в горичката, където се влива канализацията. Миризмата е ужасяваща. Цяло лято е така“, каза Атанас Русев от Сдружение „Да запазим Корал“. 

Зрители затрупали водещите на „Тази сутрин“ със сигнали за незаконни сметища и преливащи от боклук контейнери в един от най-популярните къмпинги по Южното Черноморие – „Корал“. В предаването бяха показани снимки от Фейсбук групата „Да запазим Корал“.

Новото сметище е на входа на къмпинг Юг

Боклуците са точно преди Корал, на входа на к-г Юг, хотел Морско конче и Якото място, поясни администраторът на групата.

„Очевидно от община Царево смятат така да посрещат туристите. А точно зад тази картинка започва истинското сметище и бунище. На много места в общината положението е същото“, добавя той.

Контейнерите на к-г Юг и хотел Морско конче се поддържат от екипа на къмпинга и благодарение на това изглеждат по този начин, поясни пък Даниел Ризов. „Не знам дали има човек, на който да му хареса подобна грозна картина. Гледката е потресаваща“, добавя той.

Хора споделят, че са виждали как сметопочистващата фирма извозва само боклука в кофите, но не и този извън, което увеличава бунището, каза пък репортерът Лора Стаматис. 

Чудя се какви хора идват тук на почивка и търпят това нещо. Може би са прасета, каза Атанас Русев

„И други контейнери в района не са извозвани от седмици. Това е пълно безобразие!“, коментира Атанас Русев. 

„Това вече е като град. Повечето от нещата са незаконни. Канализацията е незаконна, а мръсните воти на тези хиляди хора, които имат каравани, се изливат в горичката. Някой им е разрешил. Сигурен съм, че има корупция“, коментира спелеологът.

„Чудя се какви хора идват тук на почивка и търпят това нещо. Има две вероятности – или тези хора са прасета, или са съвсем обезверени от институциите. Дълго време като си обезверен, накрая ставаш прасе“, добави той.

„Зад дърветата има друго нерегламентирано сметище. Човек от къмпинга каза, че тази гледка е нормална, защото сега се подготвят караваните“, добавя Лора Стаматис. 

Сметоизвозващата фирма не си върши работата, но общината трябва да упражни контрол, каза общинският съветник Емил Пейчев 

До Арапя също има нерегламентирано сметище, а общинският съветник Емил Пейчев обяви, че през 2019 г. е сключен договор с частна сметоизвозваща фирма, която дори е увеличила цената за работата си и на година трябва да се плаща милион и 200 хиляди лева.

„Услугата преди излизаше около 500-600 лева годишно. Фирмата не си върши работата, но общината трябва да упражни контрол. Цяло Царево е едно бунище“, добави той. 

Многократно подавам сигнали, но отговор няма, каза още Пейчев. 

От екоинспекцията в Бургас заявиха, че ще проверят случая, както и още един сигнал за изхвърляне на строителни отпадъци на плажа в Синеморец.