Пловдивчанин изряза няколко дървета в междублоково пространство в район „Централен“, за да обособи място за паркиране на автомобили, пише TrafficNews.bg.

Дърветата, вероятно саморасли, са били част зелено каре на ул. „Мали Богдан 50“. Сечта е осъществена с моторна резачка в следобедните часове на 6 февруари.

В същия ден е подаден сигнал до 4 РУ относно евентуални незаконни действия на мъжа. Няколко дни по-късно пловдивчанинът, за когото се твърди, че е отрязал дърветата, докарал бял бус, в който натоварил растенията и ги изнесъл нанякъде. Отново бил подаден сигнал до полицията, но до момента не е известно дали оттам са извършвали проверка по казуса.

Тази пропусната реакция от страна на полицията е можела да установи кой е извършителят. Това обаче не се е случило и се явява ключово за нататъшните възможности той да бъде санкциониран.

Виждайки липсата на действия, свидетелят пуснал нов сигнал на 12 февруари. Този път адресиран до отдел „Екология“ към районната администрация. 

„Оттам ми казаха, че е минало много време и няма как да санкционират човека, тъй като той не е бил хванат в момента на нарушението“, допълва читателят ни.

Посочения като извършител на незаконната сеч е категоричен, че няма никакво отношение към рязането на дърветата. „Аз имам отношение единствено към почистването на отрязаните вече дървета.

Това, което беше отрязано и беше на земята, го нарязах на по-малки парчета и го изнесох с бус. Това стана посред бях ден и не съм се крил от никого“, заявява той.

На въпрос къде е извозил материала, той заяви: „Ами, нарязах ги и ги закарах в една градинка, която е пред блока. Оттам нататък кой ги е взел – нямам идея“.

Пловдивчанинът твърди, че няма никаква представа кой стои зад изрязването на редица дървета в карето и определи мястото като „змиярик в центъра на Пловдив“, за чието благосъстояние трябва да се погрижи Община.

Проверка на място установи, че в действителност в зелено каре около блоковете на ул. „Мали Богдан“ 50 има следи от прясна резитба на дървовидна растителност.

Мястото, където са се намирали, е в окаяно състояние. Наоколо са изхвърлени редица отпадъци, наред с бяла техника. След изрязване на растенията е освободено място и в момента са паркирани коли. По всичко личи, че локацията е занемарена с колективните усилия на градската управа и живеещите в близост.

На място, няколко дни след постъпилия сигнал, е извършена проверка и от район „Централен“. „Видях, че са отрязани няколко дървета. Възложена е проверка на отдел „Екология“ към районното кметство, първо следва да се установи има ли разрешително за процедурата. Проверка ще бъде извършена и от общинския инспекторат.

Проблемът с липсата на паркоместа в града става все по-крещящ и понякога хората изпадат в крайности, за да го решат. Въпросното зелено пространство подлежи на облагородяване, по възможност такова ще бъде извършено от „Градини и паркове““, заяви в коментар районният кмет Георги Стаменов.

По случая е сезирана и Прокуратурата. От Обвинението заявиха, че е възложена предварителна проверка по случая, като са издадени указания от наблюдаващ прокурор.

Следва да бъдат извършени разпити на свидетели и при евентуално доказване на незаконна сеч, на мъжа да бъде повдигнато обвинение. От МВР заявиха, че се работи по случая и се изпълняват указанията, дадени от Прокуратурата.

Междувременно – преди ден колата на гражданина, оповестил до институциите за сечта на ул. „Мали Богдан“, е била издрана с ключ от неизвестен извършител. Върху една от вратите е била изписана вулгарна дума. По подозрения на потърпевшия това идва в резултат на подадените сигнали и е опит за отмъщение.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук