На нивата си в пет часа сутринта и посрещаш изгрева с превит гръб. Цялото семейство е там. Безмълвно. Всеки работи, докато безжалостното слънце не се изкачи високо и направи труда невъзможен…

Така мина детството на хиляди нашенци, на някои дори целият живот. Всичко бе свързано с тютюна.

Наричали са го „родопското, зеленото, кафявото злато“. Тютюнът формираше огромен процент от приходите от износ за държавата ни. Пълнеше хазната, изхранваше семейства, села, региони.

Всичко свърши. Не че светът спря да купува цигари. Други са причините.

С около 90 на сто са намалели тютюнопроизводителите в Източните Родопи.

„В миналото произвеждахме по 100 тона, сега едва три“, казват в едно село в региона.

Стопаните са около стотина. В тютюна няма хляб. Европейският съюз (ЕС) орязва субсидиите. В Гърция обаче има, защото държавата подпомага…

11 години работа на нивите. „Аз, съпругът ми и неговото семейство бяхме тютюнопроизводители.

Всеки от нас обработваше определени декари. Бяхме част от ТКЗС.

Заплащаха ни месечни аванси, а в края на годината, когато е предадена готовата продукция, ни се приспадаха, и ни се даваше разликата“, разказва жена от крумовградско село, цитирана от 24rodopi.com.

Годината е 1985-а. Тя работи към стопанството. Обработва 5 декара сама. За 12 месеца труд получава 2000 лева. Или по над 166 лева на месец.

По онова време за зачитане на пълна година трудов стаж било необходимо реализиране на доход в размер на 960 лева…

Годината е 2024-та. Жената ще се пенсионира, но точно 1985-а не й е призната за трудов стаж.

От НОИ заявяват, че трудовата книжка на ищцата не била оформена по надлежния ред и не можела пряко да удостовери наличието на стаж за въпросния период.

Дело, редица свидетели в съда и магистратите в Крумовград признаха тези 12 месеца на жената. НОИ пък ще трябва да плати 750 лева за направените по делото разноски.

„Работих в Клоново стопанство – село Долна махала, община Калояново. От януари до декември 1979 година.

При предаването на продукцията получих около 8000 лева“, разказва в съда възрастен родопчанин. 

Пореден случай на непризнат трудов стаж. Завежда дело, което губи. 

Оказва се, че през 2002-ра всички книжа и ведомости в кооперацията са загубени или унищожени при пожар. Опитал се е да ги възстанови, но единствено му била издадена служебна бележка от местния кмет, че това не може да стане. 

Тази година няма да бъде счетена за стаж на бившия тютюнопроизводител, остава му спомена от 666 лева на месец от тютюн през 1979 година. А покупателната мощ на тези пари за времето си, бият всяка евросубсидия към настоящето в пъти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук