Отглеждането на тютюн в Източните Родопи е изместено от гурбета в чужбина. Цели села се отказват от производството на традиционната за района култура заради ниските изкупни цени. Земеделските служби в района отчитат изключително слаб интерес към залагане на новата реколта. Подадените до момента заявления за регистрация от цялата област Кърджали са едва сто.

По думите на кмета на джебелското село Припек Стефан Джуванов от години вече никой не сее тютюн, докато преди във всяка къща е имало. Ситуацията е подобна и в други населени места в област Кърджали. От години се регистрира намаляване на броя на тютюнопроизводителите.

„Към днешна дата кампанията върви слабо“, коментира началникът областната дирекция "Земеделие" Йорданка Гочева, цитирана от БНР. Тя допълва, че са подадени 96 заявления за регистрация и то само в 4 от седемте общини на областта. Те представляват едва 11% спрямо подадените за 2020 година. Като засети площи това се равнява на 12.5 на сто спрямо изминалата година.

Според нея една от причините за слабия интерес е, че част от фермерите не могат да представят документ за обработваемата земя. Много от тютюнопроизводителите не разполагат с такива документи, защото отглеждат тютюна си в общински имоти.

„Да кажем, на 50 декара отглеждат 4-5 човека. В този имот не може да се извърши делба и всеки да се сдобие с правното основание за тези десет декара“, обобщава Гочева.

„Преди всяко семейство в селото отглеждаше тютюн. Днес са само 7-8. Догодина вероятно няма да има дори един единствен тютюнопроизводител“, прогнозата е за село Островец, община Кирково. Прави дългогодишният тютюнопроизводител Хюсеин Хаджи Бекир, цитиран от 24rodopi.com.

Той е от последните тютюнджии у нас, който предаде продукцията си в средата на януари. При средна изкупна цена 7 лева за килограм.

„7 лева за килограм от най-търсения български ориенталски тютюн – „Крумовград 90“. Малко е, разбира се“, категоричен е той. Миналата година средната цена е била 9 лв/кг.

Младите вече не работят тютюн, а и какво значи млади хора в Кърджалийско село!? Младите ги няма, в Холандия са, в Германия, в Белгия, уточнява тютюнопроизводителят.