От прокуратурата разпространиха снимки от проведената на 03.06.2021 г. при Специализирана полицейска операция на служители на ГДБОП, Европол и Агенция „Митници“ за задържана голяма пратка с хероин, скрит в кухини на мраморни керемиди.

В хода на разследването е установено, че наркотичните вещества са пристигнали с 4 контейнера по море на пристанище Варна-запад и с товарни камиони са били превозени до склад в гр. Сливен. Там в момент на изваждане на хероина от кухините на мраморните плочи са задържани две лица - чуждестранни граждани.


До момента по образуваното досъдебно производство са иззети близо 500 кг наркотични вещества. Според първоначалната оценка по цени за съдопроизводството стойността им е 23 850 000 лева.


С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура двамата чуждестранни граждани са привлечени в качеството на обвиняеми за участие в престъпно сдружение и за държане на високорискови наркотични вещества без надлежно разрешение с цел разпространение (престъпления по чл.321,ал.6 от НК и по чл.354а, ал.1, пр.4, вр. чл.20, ал.2, вр.ал.1 от НК).Единият е привлечен към наказателна отговорност и за това, че в нарушение на закона е пренесъл през границата на страната високорискови наркотични вещества – престъпление по чл.242,ал.2 от НК.


Двамата обвиняеми първоначално са задържани за срок до 72 часа, а по искане на Специализирана прокуратура на 05.06.2021 г. Специализираният наказателен съд е взел спрямо тях най-тежката мярка за неотклонение – „задържане по стража“.

Съдействие в хода на разследването на ГДБОП е оказано и от правоохранителния орган на САЩ за борба с наркотиците – DEA.