Двойният убиец от Пловдив Йордан Таков вече е с официално обвинение.


Той е привлечен за убийството на Васил и Христо Ботеви, като действията му са били с особена жестокост. Той бе арестуван преди година и четири месеца.

На 26 ноември Йордан Таков застреля с пистолет Макаров съдружника си Христо Ботев /32/ и баща му Васил Ботев /51/. След извършването на убийството мъжът направи самопризнания, като е заявил, че е действал при самоотбрана.

В крайна сметка обаче, според държавното обвинение, Таков е действал с умисъл. По делото са разпитани свидетели, иззети са били веществени доказателства, изготвени са били множество експертизи.

Заключението на комплексната съдебномедицинска експертиза сочи, че смъртта на Христо е настъпила от остра кръвозагуба, след като е бил прострелян три пъти, а на баща му Васил, който е бил прострелян два пъти, от нараняване в областта на врата.

Вначалото на февруари е била изготвена балистичната експертиза. Заключението на вещите лица е, че не се касае за безразборна  стрелба в хаос, както Таков е заявил по време на един от разпитите си.

Таков е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намира в затвора. Предвиденото наказание от закона, за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.