Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Пловдив, с което е оставено без уважение искането на обвинения в извършване на двойно убийство бизнесмен Йордан Таков за промяна на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека и го остави в ареста.
 
Срещу Таков е повдигнато обвинение за това, че на 26 ноември 2019 г. в Пловдив е застрелял със законно притежаван  пистолет „Макаров“ своя  съдружник Христо Ботев и баща му Васил Ботев, който е бивш полицай.
 
Таков и Ботев Младши имали фирма за рециклиране на кафе-машини. Във фаталния ден двамата се изпокарали, там бил и бащата на 32-годишния Христо. Бизнесменът извадил законно притежавания си пистолети  хладнокръвно ликвидирал и двете си жертви. От съседните складове чули изстрелите, извикали полиция, която арестувала на място разяреният Таков. Той е изпразнил целия пълнител в телата на бащата и сина. 

 
Апелативният съд прецени, че към момента счита, че от събраните по делото доказателства-свидетелски показания, документи,  съдебномедицински експертизи на пострадалите, съдебно психолого-психиатрична експертиза на обвиняемия, балистична експертиза, а също обясненията на Йордан Таков, водят до извода, че не са налице нови обстоятелства. За това остава неразколебано основаното подозрение в голяма степен за съпричастност на Таков към престъплението, в което е обвинен.
 
Съдът смята, че при исканата по-лека мярка за неотклонение има опасност обвиняемият да извърши престъпление, предвид обективната и субективна тежест на престъплението в което е обвинен.
 
Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно.
 
Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста, където се намираше обвиняемият и съдебната зала, в която бяха съдебният състав, прокурорът и двамата защитници.
 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ