Недоволство и мълчалив протест в Козлодуй срещу въведения режим на уличното осветление в града. Заради решението на общината уличното осветление да не свети от 18 ч. до 22 ч. Причината – декемврийската сметка за ток за осветлението на гради и четирите прилежащи села е близо 70 000 лв.

„Ако така продължават да нарастват сметките за електроенергия, няма да можем да се справим“, заяви кметът на Козлодуй Маринела Николова, цитирана от bTV.

Част от жителите не приеха извинението и се събраха на мълчалив протест пред сградата на общината със светлоотразителни жилетки и фенерчета. „Смешно и трагично е в атомната столица да няма ток. Това е парадокс“, казват те.

Протестиращите не са съгласни в час пик да няма осветление и призоваха общината да ревизира решението си. От Община Козлодуй припомниха, че десетки общини са въвели режим на тока и добавиха, че макар и с атомна централа на територията си не ползват привилегии.

„Това, че сме атомната столица на България не ни прави с нищо по-различни от другите общини, тъй като цената, която плащаме за електроенергия е абсолютно същата, която заплащат и останалите колеги“, добави Николова.

Първоначално местната управа мислеше да изгаси уличното осветление от 22 ч. до 6 ч., но впоследствие се самокоригира, за да не ескалират кражбите в населените места.