Прясната риба се превърна в деликатес, а цената й...
Сафридът се продава по 10 лева за килограм, зарганът по 16, а леферът по около 25 лев
Топлото време по българското Черноморие, което е необичайно за сезона, превърна прясната риба в деликатес.
Според рибарите няма улов на чернокоп и паламуд. За да компенсират липсата й, търговците внасят риба от съседни държави, а крайната цена за клиентите се повишава.
Традиционно по това време на годината е сезонът на едрия чернокоп и паламуда, но сега липсват по българското Черноморие. Причината е повишената температура на морската вода.
“Студените води групират пасажите, стават по-плътни и се забавя изтеглянето на риба, която може да дойде в нашите брегове значително по-късно. Не се знае дали изобщо ще има улов, не мога да кажа такова нещо или да го предвидя", заяви един от рибарите пред БНТ.
“Сафрид, зарган - това е, което има в момента. Необичайно топла е водата 18 градуса беше вчера, което за средата на ноември е много", уточни друг рибар.
Пресен чернокоп на рибните пазари в Бургас липсва. Продава се единствено паламуд, който е внос от Гърция или Турция, а цената му започва от 12 лева за килограм.
Ограниченият улов води и до по-високи цени. Сафридът се продава по 10 лева за килограм, зарганът по 16, а леферът по около 25 лева.
“Питат само за чернокоп. Естествено всеки търси това, което няма", каза търговецът Светлана Симеонова.
“Има само лефер и леферът гони всичко и може би затова няма", обясни друг търговец.
Оказва се, че заради климатичните промени рибата мигрира през Източната част на Черно море и това допълнително затруднява възможностите за риболов.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук
Последвайте ни
2 Коментара: