В Медицинския университет в Плевен обучаваме 1100 чуждестранни студенти, не малка част от тях са от страни с епидемична обстановка, заяви в предаването „Тази сутрин“ ректорът проф. д-р Славчо Томов.  

Двамата пациенти, при които беше открит коронавирус, се лекуват в университетската болница в града. 

Още преди да бъде регистриран първият случай на коронавирус в Плевен, ръководството на университета е взело предпазни мерки, увери проф. д-р Славчо Томов.

„Няколко седмици преди това започнахме със строги противоепидемични мероприятия. Първо установихме контакт с всички чуждестранни студенти от рисковите страни, които не се бяха прибрали, тъй като започваше семестъра, да не пътуват към Плевен.

Онези, които все пак пристигнаха, със заповед на ректора наложихме карантина – да не посещават 14 дни учебните занятия. Този срок изтече и никой от тях не е показал симптоми“, увери проф. д-р Славчо Томов. Нулевия пациент не е от нашите студенти, категоричен беше той.   

По думите му е имало един студент от Турция, който е изследван за коронавирус, но пробите вече са излезли и те са отрицателни.

"В зависимост от резултатите на студентите, които са били в контакт със заразените с коронавирус в Плевен, ще вземем решение“, посочи ректорът.

Той отбеляза, че университетът ще настоява да откриване на лаборатория за тестване за коронавирус.Ректорът на медицинския университет в града съобщи още, че е удължено прекратяването на учебните занятия до петък – 13 март. Създаден е собствен институционален щаб, който ще заседава утре.