Учени алармират за аномалии при рибите в Черно море. Причината е промяната на климата и най-вече затоплянето на водата.

Заради това цацата става все по-дребна и съзрява полово при дължина от 6-6,5 сантиметра, а не при 7 см, обясни пред "Телеграф“ доц. Виолин Райков от Института по океанология към БАН.

Същата тенденция се наблюдава и при чернокопа. Това показва поредното проучване на акваторията на Черно море, извършено в края на юли. Чрез него учените правят оценка на рибните ни запаси.

"През последните години се забелязва издребняване на някои видове. Така например има двугодишни екземпляри при цацата с дължина от 6-6,5 см, което показва промяна в темпа на растеж. За другите емиграционни видове не могат да се правят изводи, защото само преминават по брега.

Такъв е примерът със сафрида, който преминава на кохорти, но и там откриваме по-дребни риби. Това важи и за чернокопа, като размерите при него също вече са по-малки. Това се дължи на различни неща - климатични промени, температура на водата, хранителна база“, разказа Виолин Райков. Според него това влияе на темпа за размножаване, но и на миграцията.

Друго последствие от аномалиите е също, че попчето например съзрява полово и хвърля хайвера си по-рано от биологичния си цикъл.

"Януари и февруари температурата на водата вече е 8 градуса. Зимите са меки и топли, а през март или април след това става по-студено. Това обърква животните и те съзряват по-рано. Забелязва се по изхвърлянето на хайвера им и това важи както за попчето, така и за калкана“, обясни доц. Райков.

Динамика

По време на изследването учените са установили, че динамиката в морската среда е такава, че се получава т.нар. процес на преминаване на студените маси от дъното към брега. Така в дълбочина пластовете се сменят и топлите води се изместват навътре в морето, а тези процеси оказват отражение върху всички организми, особено върху рибите.

"Това влияе негативно върху струпването на рибата. Така тя се разпръсква, трудно се улавя в траловете“, разказа доц. Райков. Той поясни, че на нашия бряг няма голямо биоразнообразие, а от студенолюбивите видове най-разпространени са меджидът и трицоната.

"Те са най-масови. Има 17 вида различни риби и ракообразни. При температура между 8-9,5 градуса на водата обитава само меджидът, той е много студенолюбив. Над 9 градуса има меджид и трицона, или т.нар. цаца“, коментира Виолин Райков. Той обясни, че по-голямо видово разнообразие има в района на Южното Черноморие.

Видове

По време на проучването учените са се натъкнали и на един-единствен екземпляр минокоп, който по принцип е характерен за крайбрежните зони, където има скалисто дъно и е сред най-вкусните риби. Според Райков интересното е, че по принцип се лови с харпун, а не с тралове.

Почти няма акули в траловете

Акулите все по-рядко попадат в траловете. През последните години има тенденция техният брой да намалява. Реална статистика обаче няма и експертите не могат да дадат отговор на въпроса с колко е спадът.

"Имаме данни само от нашия риболов, колегите от другите държави не съобщават такива и няма как да направим сравнение. Като взема предвид 2006-2007 година спрямо сега, има драстично намаляване. Преди имаше акули почти във всеки трал, а сега почти няма. По това може да се съди. Иначе целенасочено изследване няма“, обясни доц. Виолин Райков. Друг фактор за намаляване на акулата е и ниската соленост на водата в Черно море.

Райков обясни, че акулата е вид, който, когато не се размножава, се движи единично и няма струпвания. Тогава трудно може да се улови. В периода на размножаване обаче те са на големи групи - обикновено под 40 метра дълбочина. Тогава са удобни за хващане.

"В цялото Черно море видът намалява и е уязвим на риболова и екологичното състояние. Самата акула е доста активен хищник и може да се намери, където има хранителна база“, обясни още ученият.

Три вида отровни риби в Черно море

Три са отровните видове риби в Черно море, поясни доц. Виолин Райков.

С отровни жлези са рибата дракон, скорпид и морската лисица.

"Най-опасен е морският дракон, не защото предизвиква смърт, а защото отровата е болезнена. Може да предизвика парализа на крайник, изтръпване, замайване. Той се заравя в пясъка и не се вижда“, каза още ученият.

Скорпидът перфектно се слива с морската среда. Убождането му е болезнено и ако човек пострада, трябва незабавно да потърси лекарска помощ. Има остър шип, който е отровен.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук