Рибарите в Бургаския залив вече започнаха да ловят първия есенен сафрид с чепарета.

На въдиците се закача и така чакания паламуд, макар че още е много дребен. „Циганките“, както наричат палките паламуди са едва по 200- 300 грама.

"Ловим по малко, предимно за наша консумация. За големите пасажи още е рано. Морето не е изстинало. Затова може би тази година есенният риболов малко ще закъснее, но това го прогнозирахме и сме подготвени", коментират морските вълци от селището Ченгене скеле.

През уикенда, добра слука са имали и любители - рибари в Крайморие. Те дори се похвалиха, че екземплярите сафрид, които са наловили вече са едри и стават не само за пържене , но и за скара.

„След сафрида, чернокопът трябва "да слезе", каза кметът на рибарското селище Ченгене скеле край Бургас- Димитър Янчев- Брадата. - "Докато са по- малки, сафридът и чернокопът вървят заедно. Когато обаче чернокопът порастне и започне да яде малките сафридчета, тогава се разделят", обясни Брадата.

Морските вълци ловят и скорпид- целогодишно. Тази риба е много вкусна и се търси основно от ресторантьорите. Въпреки отровните бодли, които "жилят", морските вълци я ловят, защото рибата започна да става предпочитана от много туристи.

Прогнозите за паламуда както преди всеки сезон са различни. Миналата година имаше много, а според някои от рибарите, паламудът се появява на нечетен брой години - 3,5,7. Въпреки това поверие, те се надяват да има слука и морето да "даде" добър улов. „Циганките“ да  пораснат и да тежат поне по килограм.

Пасажите паламуд се ловят нощем с мрежи, когато няма луна и фосфорицират - светят. Така ги виждат рибарите и ограждат ятото с лодките си.  Започват да  дрънчат с кутии и всякакви подръчни средства, за да уплашат рибата и тя влиза направо в мрежите им.

Уловът на паламуд е най-вълнуващият в рибарската професия, коментират морските вълци.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук