Бачковският манастир „Успение Богородично“ открай време е притегателен център за вярващи в Бога от цял свят и сцена за невероятни духовни чудеса, пише "Монитор".

В центъра на храмовия живот стои чудотворната икона „Св. Богородица Елеуса“ (Умиление), съхранявана в черквата на обителта.

Святото изображение на Божията майка Дева Мария е на територията на манастира най-вероятно от времето на неговото основаване. Вярваме или не, но много хора идват тук, призовани в съня си от Божията майка от Бачково, мълвят миряни.

Свeти Лука

Легендата гласи, че благодатното изображение е точно копие на

една от 20-те икони в света, на които самата Пресвета Богородица приживе е позирала. Най-вероятно ликът й е нарисуван от свети евангелист Лука, изографисал и първообраза на Христос.

Изображението на Божията майка е от типа „умиление”, облечено в сребърни и златни обкови. Все още частичните проучвания върху живописта й сочат като най-вероятна датировка ХІ в. или края му.

Отстрани на образа на св. Богородица може да се разчете надписът „влахерниотиса”, което говори, че тя повтаря живописния тип (или пък е копие) на прочутата Влахернска Света Богородица - покровителка на Константинопол. Заради многото чудеса, свързани с нея в продължение на векове, през 1819 г. Богородица с Младенеца е обкована в сребърна ризница, а на главата си получава сребърно-позлатена ажурна диадема от дарители.

Клувията

Най-ранното писмено сведение за тази икона дава пловдивският свещеник Константин Иконом през 1819 г. Той описва, че иконата е намерена в местността Клувията („клетка“ от гр. език ), която отстои на около 2 км източно от манастира.

Според една стара легенда иконата „прелетяла“ от един грузински манастир и „кацнала“ в местността Клувията край Бачково. При „кацването“ лумнал неопалващ огън. Двама пастири - брат и сестра, три нощи наред съзерцавали негаснещите пламъци и дошли да видят какъв е този чуден огън. А той приличал на Благодатния огън, който слиза в Йерусалим на Великден – свети, без да изгаря.

А там било и изображението на Богородицата. Децата съобщили в манастира и монасите с лития я пренесли в църквата „Св. Богородица“. Поставили я на иконостаса.

Неколкократно иконата „бягала" до Клувията и братята я връщали в манастира. Една нощ обаче иконата сама се преместила до входа. В съня на един от монасите Богородица обяснила, че така ще вижда по-ясно кои посетители на храма влизат с чисти сърца и кои са грешниците.

Религия

Днес Бачковската Богородица помага на хората независимо от тяхната религия - православни, католици, мюсюлмани, дори будисти. Тук се разказва невероятната история на баба и внуче.

Преди около 12 години 6-годишно момиченце имало проблеми със сърцето. След няколко изследвания докторите преценили, че то спешно се нуждае от операция. Малко преди това бабата Янка се помолила с внучка си пред чудотворната икона. На операционната маса лекарите поставили упойка, но така и не пристъпили към операция, тъй като детето се оказало напълно здраво без аномалии.

Алтернативният лечител Зофия Шчербак разказва за друг случай от преди няколко години, при който със застъпничеството на Божията майка бездетна двойка се сдобива с рожба...

“Започнах лечение по моя неконвенционален метод, но успоредно направихме и духовно пречистване с подкрепа и изповед и отваряне на съзнанието за духовния свят. Младата жена посети Бачковския манастир, помоли Богородица за милосърдна намеса за появата на бебето им, а накрая сключиха и църковен брак. Всичко това допринесе за хармонизация на всички сфери и тази двойка се сдоби с едно прекрасно момиченце на име Анна-Мария“, разказва полската лечителка.

Гид

Религиозният гид Любомир Караджов от Бобошево сподели преди време пред „Телеграф“, че вярва искрено в силата на иконата, защото лично е виждал да се движи в цял ръст. Това се случило в присъствието на дякон Михаил. Последният всъщност разказва за много изцеления, в това число и на раково болни хора.

Изумителен е случаят на Елена Попова, която възкръснала от мъртвите. Тялото й било свалено в моргата на Смолянската болница, откъдето дъщеря й Росица отишла да го вземе за погребение. Докато се суети в моргата, забелязала, че палецът на ръката на майка й трепва, извикала веднага медицинския персонал и Елена е върната към живот.

След възстановяването си Елена Попова отива в Бачковския манастир и разказва, че малко преди да се върне към живота, е видяла сън, в който е била в двора на манастира.

Навремето Йорданка Латева от Хасково разказва подобен случай. По думите й като дете била умряла, но Дева Мария я върнала към живота от комата. Оттогава Йорданка започнала да вижда наяве Светата дева на всеки 15 август. Тогава шествие изнася иконата до местността Клувията, където е открита.