Голяма част от жителите на родопското село Црънча работят в чужбина. След кризата те се прибраха в България, но сега се оказва, че са решили да отидат отново в страните, в които работят - Великобритания, Германия...

"Във Великобритания имаме 74 човека, които вече са заминали, 35 са в Германия, в Гърция - 6, в Нидерландия - 7. Върнаха се от Германия, изкараха карантината и всички пак заминаха. 18-20 човека до края на май ще тръгнат за Англия", обясни кметът на с. Црънча Недко Хаджиев в "България сутрин".

По думите му всеки човек се притеснява за здравето си, но решението е чисто икономическо. Хората са се доказали на работните си места там, получили са покани и е трябвало да заминат да работят, не са имали избор, посочи той.

"Всеки се притеснява за препитанието на семейството, на децата, и хората си тръгнаха. Те са в селскостопански райони, не са в големите градове, където има пикове. Те са повече по полетата", допълни Хаджиев пред Bulgaria ON AIR.

"Тук под карантина имаше 24 човека, изтекоха им сроковете, още шестима има под карантина. Не е имало симптоми до този момент, нямаме заразени, нормален е животът тук",  сподели още кметът на Црънча.

От думите на Недко Хаджиев стана ясно че в Црънча и околните села главният поминък е бил тютюнопроизводството, но в момента само едно семейство сее тютюн. Причините са изкупните цени невключването на тютюнопроизводството в европейските субсидии и други. Хората получават едва 3-4 хил. лева за тежкия труд, който полагат цял сезон и заради това са се отказали.