Навършиха се 10 години от размириците в пловдивското село Катуница, предаде БНТ. С мълчаливо шествие местните хора преминаха снощи през населеното място, за да почетат загиналите тогава две момчета. Проявата се организира всяка година и преминава под надслов "Няма да забравим, няма да простим!".

Десетки хора се събраха в центъра на селото и извървяха пътя до мястото, където е поставена паметната плоча на 19-годишния Ангел Петров, прегазен от бус и 17-годишния Павел Толев, починал от сърдечен проблем при протестите след това.

На 23 септември 2011 година 19-годишният Ангел Петров почина след като беше прегазен от микробус, който превозваше жители на „Столипиново" към селото от приближен на Кирил Рашков. Те идват в Катуница след скандал между Рашков и вуйчото на Ангел - Веселин Христов.

Смъртта на момчето предизвика размирици. На следващия ден от сърдечна недостатъчност почина и 17-годишният Павел, дошъл на протеста срещу Рашкови. Напрежението ескалира и фамилията, която е в постоянен конфликт с местните, завинаги е прогонена от Катуница.

"Преди 10 години се случиха събития в Катуница, които разлюляха цялата държава. Опожарени домове, преобърнати автомобили, протести на граждани в по-големите градове и населени места. Преди 10 години се случиха неща, които се отразиха и на живота в Катуница", казва кметът на селото Красимир Юруков.

Равносметката от бунта в Катуница - осем осъдителни присъди.

"Станахме свидетели на много присъди - както за неплатени данъци, така и за закана за убийство, но за самата организация на нападение и убийството на Ангел и за поръчителството на всичко това, до присъда така или иначе не се стигна", казва Веселин Христов, вуйчо на Ангел.
В памет на момчетата местните започнаха изграждането на параклис, който ще носи името „Свети Архангел".

"Много работи трябва да помним, трябва да помним, че Киро направи толкова щуротии в тая Катуница, че много беля направи. И затова той си заслужи неговото - изгонихме го от селото", коментира Георги Грозданов жител на Катуница.

Физическият убиец на Ангел - шофьорът на буса Симеон Йосифов, почина докато излежаваше наказанието си в затвора.

Покойният вече Кирил Рашков бе осъден на три години и пет месеца затвор заради две закани за убийство, но беше предсрочно освободен след решение на Върховния касационен съд, допълва БНТ.