Единственият кораб-музей на Балканите – „Радецки“, е реновиран и има всички разрешителни за плаване. Но заради коронавируса обичайните му едночасови круизи в акваторията на Козлодуй не могат да се състоят, пише "Монитор".

Така е защото, заради противоепидемичните мерки пасажерите трябва да са 35 вместо възможните 100, което се оказва икономически неизгодно.

Това стана ясно на официална церемония на 18 септември, на която бяха съобщени и резултатите от работата на Националния исторически музей по извършването на прегледа и ремонта на параход „Радецки”.

На нея присъстваха зам.-министърът на културата Румен Димитров, областният управител на Враца Малина Николова, кметът на Козлодуй Маринела Николова, директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова и изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Наско Михов.

В началото на месец юни миналата година правителството отпусна 437 000 лева за планов преглед и ремонт на „Радецки”. В късната есен и началото на зимата на кораба, свързан с подвига на Христо Ботев и неговата чета, са извършени ремонти по корпуса и надстройките, на рулевата система, кингстоновите сандъци, котвените вериги и гребните двигателни колеса.

Реновирането е извършено на пристанището в румънския град Браила. След пристигането на кораба в България на 30-и януари, експертите на Националния исторически музей продължиха работата по представянето на кораба пред надзорните органи за продължаване на срока на корабното удостоверение и започнаха работа по обновяването на музейната експозиция на кораба.

От началото на месец юни музей „Параход Радецки” посреща своите посетители с изцяло обновена музейна експозиция, посветена на националния герой Христо Ботев и проследяваща историческите събития от май 1876 г.

Освен организацията, подготовката и бойния път на Ботевата чета, експозицията цели да разкаже историята на превърналия се в реликва параход „Радецки” и неговата съвременна реплика, построена през 1966 г. в резултат на безпрецедентна кампания за набиране на средства.

Една от атракциите, които предлага параход „Радецки” на посетителите, е едночасова разходка в акваторията на Козлодуй. Плаванията се извършват само в месеците май – октомври.

За целта корабът е регистриран като плавателно средство и подлежи на технически надзор, извършван от дирекция „Речен надзор” – Лом на изпълнителна агенция „Морска администрация”. Засега обаче тези круизи не са възможни. Но посетителите са добре дошли на борда на легендата, за да усетят духа на Ботев и да разгледат експозицията.