Започна разполагането на жилищните фургони в най-тежко пострадалите от наводнението карловски села – Каравелово, Слатина и Богдан.

Днес в Каравелово пристигат 8 фургона и се разполагат в дворовете на бедстващите семейства. 

Пред камерата на БЛИЦ заместник-кметът на община Карлово Николай Цветков и кметът на Каравелово Славка Червенкова разказаха, че първият фургон е за 92-годишната баба Дела. Старицата е заболяла от ковид и е настанена в болница, но всеки ден се моли и надява да се върне у дома. 

Днес подобно временно жилище ще бъде монтирано и в дома на най-възрастния жител на селото-96-годишната Делка. До дни екипите на ЕВН и ВиК трябва да свържат фургоните с ток и вода, за да станат те годни за обитаване. Във фургоните, които са осигурени от държавата, има кухненски бокс, спалня, антре и баня и тоалетна.

Легло и домакинска печка се доставят заедно с фургоните, необходимо е обаче още оборудване. През зимата хората ще се отопляват с конвектори.

Синът на баба Дела - Румен Христов, разказа за ужаса, който е изживяла майка му. Благодарение на Мария от Каравелово, която се грижела за старицата, тя е била спасена. Мария отишла да нахрани сутринта във фаталния ден бабата и да и даде лекарства. Тя се обадила на Румен и казала, че всеки момент ще ги залее водата от дере. Христов  видял на камерите влизащата в двора вода, казал веднага да излизат. 

Когато синът пристигнал от Карлово, бабата и гледачката вече били на стълбищната площадка, която води към втория етаж. Появили се пожарникари, наредили веднага да се евакуират, защото идвала голяма приливна вълна. Румен качил гледачката и майка си в колата, а в близост до къщата водата заляла автомобила, веднага след като минали моста, той се срутил. Били отнесени всички коли по улицата. 
Цяло щастие е, че Мария е била при майка ми в този момент, ако не е отишла 10 минути по-рано, майка ми щеше да бъде първата жертва на пороя, разказва мъжът.

Той споделя, че майка му непрестанно искала да се прибере, казвала едно легло на пясъка в двора да й оставят, щяла да бъде доволна. Отказвала да отиде да живее в Карлово при сина си, но не можела да се качва и на втория етаж на къщата, който не е наводнен. Сега, когато я изпишат от болницата, баба Дела ще бъде пак у дома си, и макари  във фургон,  отново ще се грижи за домашните си котенца, които толкова много обича, разказва синът й.

Предстои още 8 фургона да заминат за Слатина, където е предвидена обща площадка. След това ще се поставят и 17 временни жилища в Богдан.

Постигната е договореност с ВиК-Пловдив и EVN да осъществят захранването на жилищата с вода и ток, след като това се случи,  хората ще могат да влязат и да живеят в тях.

Жилищните фургони са собственост на държавата и се предоставят напълно обзаведени като допълнително ще бъдат осигурени единствено одеяла и спално бельо. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
ОПЕРАТОР: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук