Убиец на мечка се похвали сам в мрежата, като си направи снимка с нея. Мъжът е Пламен Малковски и е член на "Ловна дружинка - Триград", се вижда от профила му, пише plovdiv24.bg.

Той дори пише дръзко в поста си под снимката: "Предварително Ви благодаря за злобните коментари и пожелания! Все пак да не забравяме, че всеки дава на околните това, което носи в себе си. Аз не съм веган, яростен природозащитник, хомосексуалист, ваксър и всякакви други съвременни и модерни пролиберални термини. Аз съм дипломиран инженер, с магистърска степен по ловно стопанство, а в момента и докторант пак по ловно стопанство.

В момента се занимавам професионално с лов. Тоест: дипломиран, образован и професионален ловец (както Вие ще ме определите убиец). И пак Ви повтарям: всеки дава на околните това, което носи в себе си. Въпреки всичко, аз Ви желая щастие, успехи, любов и всякакви други хубави неща, каквито можете да си представите“. 

Този пост е подложен на унищожителни коментари, както се очаква.

"Браво, голям "мъж" си... С пушка в ръка всеки знае, защо не излезеш да се бориш с голи ръце, щом изпитваш нужда да си мериш силите с невинно животно“; "Не разбирам убийство за удоволствие... ако от това ти зависи прехраната ок..., ако си се защитавал, също съм ок..., но да се гордееш, че си убил животно, което няма шанс да се защити, не го разбирам... убийство за удоволствие не е нормално... "; , "Можем да съдим какво е сърцето на човек по отношението му към животните." И още: "Що не я уби с голи ръце, като си големият мъж? Отвратително...“.

От публикации в смолянски сайт пък става ясно, че мечката, нанасяла многобройни щети на стопани в Триград, която влизала и по дворове на хората в новия квартал, е отстреляна от местен лесничей. Лесничеят, на когото било издадено индивидуално разрешително за отстрел, се връщал привечер от местността Балдаран. Отбил се да провери мястото, на което имало оставена захранка за мечката. Тя била там.

Горските очаквали пристигането на групата за бързо реагиране към РИОСВ, за да направи съответните измервания и да вземе материал за научни цели.

"Имаме разрешително с №РД-4815 от 30 март 2021 г., издадено от Министерството на земеделието, храните и горите за отстрел на един брой проблемна мечка – мъжка. Имаме няколко разрешителни и отпреди това, но без реализиран отстрел. Компетентен орган да го издаде е министърът на земеделието, храните и горите. Следва съгласуване с РИОСВ.

Разрешителното е издадено по надлежния ред. Въз основа на това разрешително на нас ни е възложено да отстреляме дивеча, който прави щети. Ние пък издаваме разрешително за индивидуален лов на конкретния ловец. Разрешителното за индивидуален лов е от 21-ви септември, издадено е на Пламен Малковски – лесничей, служител на Горското стопанство в Триград, валидно до 27 септември“, заявява инж. Захаринка Бакларева – директор на Държавното горско стопанство в Триград.

Само за седмица щетите от мечката в района са били седем. Три са върху животни – телета, коне и юници, останалите са върху пчелини. Почти всеки ден в района имало нападения. Миналата година пък се е съобщавало за многобройни щети върху овце, крави и телета.

Популацията на мечките в района е изключително голяма. От Горското се надяват, че с това ще се пресекат нападенията. Има сигнали за други две мечки от района на скаме да установим къде минават, за да можем да ги упоим и да ги изкараме извън територияло Кестен.

"Счетох, че е по-правилно да се изведат от района, отколкото да се отстрелват, защото тези двете мечки, които влизат в Кестен, поне към настоящия момент не нанасят щети, но държат хората в напрежение ежедневно. Миналата седмица, на 15-ти септември, изпратих искане за разрешително за отстрел на едно от тези две животни.

Превантивно обаче искаме да ги заловим и изведем. В случай, че не успеем и започнат да нанасят щети, да имаме разрешително“, уточнява инж. Захаринка Бакларева, като конкретизира, че не е привърженик на отстрела.    

Когато бъде готов протокола за третиране на отстреляна мечка, трофеят – кожата и черепа, обикновено се връчва на ловеца. 

Съмнително е, че тази мечка е същата, която бе открита мъртва в Родопите тези дни и която е слизала в село Арда. Може би това е втора мечка, предмет на бракониерство. Но в последствие захвърлена в дере.

Мечките в България са защитен вид и могат да бъдат законно отстреляни само ако доказано застрашават човека. Законът предвижда до 5 години затвор за убийство на мечка без разрешение и 20 000 лева глоба.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ