Над 50 служители на Райфайзенбанк от различни региони на страната за втора поредна година почистиха района около Паметника на свободата Шипка. Освен доброволци от банката, в инициативата се включиха и децата от SOS детски селища Трявна, хора от региона и посетители на историческия монумент. Заедно те почистиха от плевели стъпалата към паметника, събраха паднали клони и отпадъци в околността. Така районът бе подготвен за обновяването на 12-те паметни плочи, които разказват за героичните сражения по време на Освободителната война.

Тяхното възстановяване стана възможно благодарение на десетото юбилейно издание на дарителската кампания на банката „Избери, за да помогнеш“, в рамките на която проектът „Шипка – героизъм с много имена“ бе подкрепен с близо 8 хил. лв. от служители на Райфайзенбанк, от банката и от други дарители. Предстои да бъдат ремонтирани и постаментите на плочите, които ще бъдат изработени от камък, за да бъдат по-устойчиви на суровите климатични условия в района на прохода.

За да дадат пример за опазването на националните ценности, много от участниците в акцията доведоха своите деца, на които екипът на музея разказа за отбраната на Шипченския проход от лятото и зимата на 1877 година.

Служителите на Райфайзенбанк ще продължат да правят историите по-добри и по време на предстоящото 11-о издание на „Избери, за да помогнеш“. Проектите, които ще търсят обществена подкрепа през тази и следващата година, ще бъдат обявени през ноември.

От създаването на кампанията до момента са подкрепени 257 проекта с близо  3 млн. лв., благодарение основно на дарения на служителите на Райфайзенбанк и добавени средства от банката.