Лекарка, завърнала се от Испания преди дни, застъпила на смяна в болницата в Севлиево, без да е стояла под домашна карантина, съобщава БНР.

Жената се е върнала от чужбина на 11 март, а към момента вече е поставена под карантина. Тя обаче е изкарала няколко дежурства в отделението по вътрешни болести.

Управителят на болницата д-р Пламен Цеков обясни, че не е знаел, че колежката му е пътувала в Испания. Според него обаче нямало проблем, защото самата лекарка запитала всички отговорни институции дали подлежи на карантина и получила отрицателен отговор.

Ден след завръщането ѝ - сутринта на 12 март, било направено запитване към МВР дали подлежи на карантина, но след като от там заявили, че не е необходимо, жената отишла на работа.

На въпрос защо запитването е било отправено към МВР, а не към РЗИ д-р Цеков обясни, че запитването било направено от съпруга й, а никой от служителите в болницата не знаел, че колежката им е в Испания.

Той посочи, че жената е работила и на 13 март и че е здрава, без никакви симптоми и оплаквания. В понеделник, 16 март, тя разговаряла и с РЗИ, като първоначално от здравната инспекция също заявили, че може да работи. Затова тя дошла за следобедното си дежурство.

От РЗИ обяснили на лекарката, че може да продължи да работи, тъй като карантината се отнасяла за лицата, които влизат в България от 13 март нататък.

След като разговаряла с колеги в болницата обаче, било решено тя да остане вкъщи за по-голяма сигурност. Според д-р Цеков обаче от тази мярка "няма никакъв смисъл".

"На един лекар мястото му е в болницата. Ако трябва да бъде в карантина, може да бъде в карантина в болница. Ако изкараме всички лекари в карантина, какво правим", подчерта той.

Д-р Цеков обясни, че лекарката не е изследвана за коронавируса, защото няма експресни текстове. Не са изследвани и пациентите, лекарите и сестрите, с които е била в контакт.

Управителят на болницата в Севлиево заяви и че в нея няма тежко болни пациенти, за които да има подозрения, че са заразени с коноравирус.